Плетен хляб с извара и спанак

С богата плънка
Източник: Бон Апети
Дата: 07.08.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
300 г брашно
60 г пълнозърнесто брашно
2 яйца (+ 1 яйце за намазване)
4 с. л. олио
2 с. л. захар
2 ч. л. суха мая
сол на вкус

за плънката:
400 г спанак
400 г извара
4 скилидки чесън
1 глава лук
3 с. л. брашно
3 с. л. олио
1 ч. л. риган
сол и черен пипер на вкус
сусам за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Плетен хляб с извара и спанак
Двата вида брашно се смесват със солта и маята. Прави се кладенче и се добавят двете яйца, около 200 мл топла вода, захарта и олиото.
2
Плетен хляб с извара и спанак 2
Замесва се меко и еластично тесто. Прехвърля се в намазнена купа и се оставя да втаса.
3
Плетен хляб с извара и спанак 3
Лукът и чесънът за плънката се наситняват и се запържват в олиото.
4
Плетен хляб с извара и спанак 4
Добавя се и спанакът. Готви се 1–2 минути и тиганът се дърпа от огъня.
5
Плетен хляб с извара и спанак 5
Сместа се изважда от съда, накълцва се и се отцежда добре.
6
Плетен хляб с извара и спанак 6
Разбърква се с изварата, ригана, брашното, сол и черен пипер.
7
Плетен хляб с извара и спанак 7
Тестото се разделя на две и се разточва на правоъгълници. По дългите страни се правят ресни с нож.
8
Плетен хляб с извара и спанак 8
В средата се слага от плънката и ресните се загъват навътре.
9
Плетен хляб с извара и спанак 9
Хлябът се намазва с едно разбито яйце, поръсва се със сусам и се пече 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
Подобни рецепти:
Коментари (8)
8.
Изпрати
лично съобщение

20.03.2020
Много вкусни хлебчета! И при мен се наложи добавяне на повече брашно. Вместо извара използвах крем сирене, чедър и пармезан и подправих с индийско орехче и черен пипер.
7.
Изпрати
лично съобщение

17.03.2016
Много вкусно, но поема повече брашно.
6.
Изпрати
лично съобщение

09.03.2016
Вкусно стана, с доста повече брашно и със сирене вместо извара :)
5.
Изпрати
лично съобщение

09.03.2016
Малко ми стана отвътре,но следващия ще се постарая повече.
4.
Изпрати
лично съобщение

06.03.2016
И претоплен на следващия ден беше още по-вкусен
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: