Пица „Маргарита“

Най-елементарната, но най-италианската пица
Източник: svetla
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 21.06.2023
Пица „Маргарита“
 
Необходими продукти:
за тестото:
350 г брашно тип „00“
1 пакетче суха мая (7 г)
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 с. л. зехтин „Екстра върджин“
250 мл вода
брашно тип „00“ за замесване и поръсване

за гарниране:
4 топки сирене „Моцарела“ (по 125 г)
400 г доматен сос
3 с. л. зехтин „Екстра върджин“
1/2 връзка босилек
сол на вкус
семолина (грис от твърда пшеница) за поръсване
зехтин „Екстра върджин“ за поливане
15-20 бр. чери домати


Начин на приготвяне:
1
В купа се смесват маята, захарта и 1/4 от затоплената вода. Щом шупне, се изсипва при смесените брашно и сол, добавят се останалата вода и зехтинът.
2
Замесва се меко тесто, което не трябва да се лепи по пръстите. Прехвърля се в набрашнена купа, поръсва се и отгоре с брашно, покрива се с фолио и се оставя да втаса за 1 час.

3
Доматите се смесват със зехтина и сол на вкус.
4
Тестото се разделя на 4 топки и върху плот поръсен с брашно и семолина се разточват кръгове. Тава се слага във фурната, загрята на 250 градуса, с вентилатор.
5
Щом се нагорещи, единия тестен кръг се поставя в нея. Отгоре се намазва с доматената смес, без краищата, слага се от накъсаната моцарела и листа босилек, полива се с малко зехтин.
6
Пицата се пече за около 10 минути. По желание отгоре може да се сложат чери домати.Така се приготвят и останалите. Сервират се с листенца босилек.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: