Пица-геврек

С атрактивен вид и превъзходен вкус
Източник: Бон Апети
Дата: 09.05.2024
Пица-геврек
 
Необходими продукти:
150 г карловска луканка
300 г кашкавал
100 г маслини „Каламата“
1 консерва домати (400 г)
1/4 глава лук
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
1 ч. л. риган
1 ч. л. захар
сол на вкус

за тестото:
300 г брашно
1/4 кубче прясна мая
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол
125 мл прясно мляко
20 мл зехтин


Начин на приготвяне:
1
Лукът и чесънът се наситняват и се задушават в зехтина и малко вода.
2
Добавят се доматите и ригана. Готви се 10 минути на тих огън, след което сместа се пасира и полученият сос се подправя със захарта и сол на вкус.

3
Брашното се смесва със солта за тестото. Маята се разтваря в малко от предварително загрятото мляко, заедно със захарта, и се оставя да втаса.
4
Шупналата мая, останалото мляко и зехтинът се наливат към брашното. Замесва се гладко и еластично тесто и се оставя да втаса.
5
Втасалото тесто се разточва на правоъгълник. Единият край се нарязва на „лъчи“ и се намазва с част от доматения сос.
6
Отгоре се подрежда нарязаната натънко луканка и почистените от костилките маслини. Поръсва се с настъргания кашкавал, като малка част от него се запазва.
7
Навива се руло като се започва от равната част и се завива към „лъчите“.
8
Оформя се геврек, който се слага в кръгла тава с хартия за печене на дъното и се оставя да втаса. Поръсва се с останалия настърган кашкавал и се пече в загрята на 180 градуса фурна, до готовност – 20 минути.

9
Сервира се с останалия сос, поднесен в отделна купичка.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


131 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: