Питки с яйце и сирене

Източник: Анна Благоева
ТИТЛА: Чирак
Дата: 21.05.2015
Питки с яйце и сирене
 
Необходими продукти:
1 кг брашно (+ за омесване)
100 мл олио
2 с. л. захар
1 ч. л. сол
500 мл прясно мляко
1 яйце
1 кофичка кисело мляко
1 кубче прясна мая


Начин на приготвяне:
1
Брашното се пресява и в средата се прави кладенче.
2
Млякото се затопля леко и в него се разтваря маята.
3
Всички продукти се сипват в кладенчето, налива се млякото с маята и с лъжица се омесва много меко и лепкаво тесто.
4
Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса за 1 час в голям съд, защото доста се надига. След това се доомесва с брашно, колкото поеме, докато стане меко тесто. Оставя се да престои още половин час, след което се разделя на топки. (Аз го разточвам с точилка и го режа на четири парчета.)
5
Плънката може да е по избор - разбито яйце със сирене, кренвирши, намазани с лютеница или запържена с лук кайма.
6
Питките се намазват отгоре с жълтък, разбит с олио и по желание може да се поръсят със сусам или маково семе.
7
Подреждат се в леко намазнена тава и се пекат точно 20 минути в загрята на 180-190 градуса фурна. Невероятно вкусни питки за закуска и похапване.

Съвети:
Тестото може да се използва за пица или питка.
Питките са най-вкусни, когато са топли но и след 2 дни пак са хубави за хапване. Аз ги правя с ръжено или типово брашно, като брашното не трябва да е пълнозърнесто.

Съвет:
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


127 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: