Питки с квас

Източник: Кристина
ТИТЛА: Експериментатор
Дата: 28.04.2014
Питки с квас
 
Необходими продукти:
за кваса:
2 с. л. пшеничени трици
3-4 с. л. брашно
около 100 мл вода

за тестото:
2 яйца
300 мл вода
около 700 г брашно (или колкото поеме )
1-2 с. л. оцет
2-3 с. л. зехтин
1 с. л. сол
1 ч. л. захар


Начин на приготвяне:
1
Сухите съставки за кваса се смесват в стъклен съд (буркан) и се прибавя вода. Количеството на водата зависи от вида на брашното (най-добре се получава с пълнозърнесто). Консистенцията на кваса трябва да е като за кексово тесто. Оставя се на топло място, покрит със салфетка, като 2 пъти (или поне 1 път) на ден се добавя допълнително по още 1 лъжица брашно и малко вода (1-2 с. л.). Процедурата по захранването на кваса трае около 5 дни, след изтичането на които той видимо ще започне да се надига час-два след поредното захранване.

2
Най-важното при замесването на тестото е да работим с т. нар. жив квас. Такъв е квасът захранен в период от преди 2 до 5 часа.
Цялото количество квас се изсипва в широк съд (като една лъжичка може да се остави и да се продължи със захранването). Добавят се захарта, зехтинът, водата и предварително разбитите яйца и се разбърква добре.
3
След това постепенно се добавя брашното, докато се оформи меко тесто. Накрая се примесва със зехтина.
Полученото тесто се поръсва с малко брашно и се покрива с кърпа или се покрива с фолио за свежо съхранение, докато се понадигне. Ако се използва бяло брашно, то дори ще удвои обема си.
4
След първото втасване тестото се премесва закратко втори път и се оформят питки. Изчаква се поне 3-4 часа да втасат, като времето зависи от температурата - може да са необходими и 8 часа. Важно е да се знае, че колкото повече втасва, толкова по-кисел вкус придобива хлябът.
5
Питките се оформят в желаната форма и по желание единият жълтък за тестото може да не се добавя, а да се намажат с него преди изпичане. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути.
6
След изваждане се напръскват с малко вода и се завиват в памучна кърпа за около 15 минути.


Съвет:
В случай, че ще се консумират и в следващите дни, е добре всяка индивидуално да се завие във фолио за свежо съхранение, за да се запазят за по-дълго време.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: