Питка „Слънце“

Пухкава и много вкусна
ТИТЛА: Експерт готвач
Дата: 08.01.2020
Питка „Слънце“
 
Необходими продукти:
500 г брашно
7 г суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
3 с.л. олио

за оформяне:
белени тиквени семки
мак
олио


Начин на приготвяне:
1
В купа се смесват 250 мл леко топла вода, маята и захарта. Разбърква се добре и се оставя да шупне.
2
Брашното се пресява и към него се прибавят солта, шупналата мая и олиото.
3
Омесва се меко тесто. Поставя се в намаслена купа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
4
Втасалото тесто се разделя на 3 части. Всяка от тях се разточва на тънко и се намазва от двете страни с олио.
5
Трите кори се слагат една върху друга и се оформя кръг. Разрязва се на 16 триъгълника.
6
Единият триъгълник се оформя като топче и се поставя в средата на намазнена тава. Част от другите триъгълници се завиват като кифлички и се поставят около топчето, като лъчи. От останалите се оформят малки кифлички, с които се запълват празните места между лъчите. Поръсва се с мак и тиквени семки. Оставя се на топло да втаса, докато удвои обема си.
7
Пече се в загрята на 210 градуса фурна (с вентилатор) за около 10 минути. След като се зачерви отгоре, се покрива с алуминиево фолио и се допича до готовност - забодено дървено шишче трябва да излезе сухо. Изважда се и се оставя на почине за около 30 минути.

Съвет:
Ако желаете питката да стане висока, то използвайте по-малък размер тава, но с високи стени. По този начин тестото ще бухне нагоре.

Съвет:
Ако желаете питката да стане висока, то използвайте по-малък размер тава, но с високи стени. По този начин тестото ще бухне нагоре.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


125 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: