Питка със слънчогледови семки и маслини

Ароматна и вкусна
Източник: Tsvetelina Taneva
ТИТЛА: Чирак
Дата: 17.05.2015
Питка със слънчогледови семки и маслини
 
Необходими продукти:
1 кг брашно
3 яйца
3 с. л. захар
1 с. л. сол
3 с. л. олио
1 кубче мая
400 мл прясно мляко
50 г слънчогледови семки
15-20 маслини (без костилки)
масло за намазване


Начин на приготвяне:
1
Маята се разтваря в 100 мл хладка вода, 100 г брашно, 1 щипка сол и 1 щипка захар, и се оставя да втаса.
2
В подходящ съд се пресява брашното. Прави се кладенче и се прибавят 2 яйца и 1 белтък, олиото, захарта, солта, хладкото мляко и втасалата мая.
3
Меси се, докато в тестото започнат да се образуват балончета. Тестото се разделя на 3 топки и се оставя да втаса.
4
Всяка топка се разточва на кора, с дебелина от около 5 мм. Намазват се с масло и се поръсват със слънчогледовите семки и накълцаните надребно маслини.
5
Навиват се на руло и се разрязват на парчета, с размер от около 5-6 см. Парчетата се подреждат в намаслена тава, с разреза нагоре.
6
Жълтъкът се смесва с 1 с. л. ракия и с него се намазва питката. Поръсва се със слънчогледови семки и се пече около 50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

Съвет:
Поръсете готовата питка с вода и я завийте с чиста кърпа.
Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

06.03.2020
Прекрасна
4.
Изпрати
лично съобщение

31.03.2018
Като човек, който за първи път хваща точилка се получи добре. Направих я със сусам.
3.
Изпрати
лично съобщение

16.07.2015
Страхотна питка. Моята не е поръсвана с нищо, но вкуса и пак е превъзходен!
2.
Изпрати
лично съобщение

05.06.2015
Голямо браво и благодаря за рецептата! Също ползвах сусам(не разполагах със слънчогледови семки), добавих и малка смес върху корите(около 0,200 сирене, едно яйце, 5 супени лъжици кисело мляко, чубрица и шарена сол - разбъркани). Не успях да подредя \"розичките\" много успешно, но като за първи опит се получи добре, важното е, че стана много вкусно!
1.
Изпрати
лично съобщение

28.05.2015
само,че нашата беше поръсена със сусам
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


171 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: