Питка "Прощъпулник"

Питка
Източник: Ники
ТИТЛА: Помощник готвач
Дата: 05.10.2024
Питка
Питка
Питка
Питка
Питка
 
Необходими продукти:
0,9-1 кг брашно
1/2 кубче прясна мая
1 с.л. захар за маята
3 с.л. брашно за маята
1/2 ч.ч. хладка вода за маята
1 с.л. сол
2-3 яйца ( -1 жълтък, за намазване)
4 с.л. захар
3 с.л. кисело мляко
3-4 с.л. олио
1/2 ч.ч. хладка вода за тестото


Начин на приготвяне:
1
В купа разбърквам маята със захарта, 3 с.л. брашно и 1/2 хладка вода до течна смес и оставям във фурната на 50° да шупне/ активира.
2
През това време пресявам брашното и го деля на две. В едната част добавям солта.
3
В друга купа смесвам течните съставки: яйцата(- 1 жълтък за намазване )+ киселото мляко+ олиото+ 1/2 хладка вода+ захарта.
4
Когато маята е готова (отнема около 15 минути ), я добавям към брашното, смесено със солта. Там добавям веднага и течните съставки.
5
С лъжица започвам да бъркам, като постепенно си добавям от отделеното брашно. Когато стане трудно за бъркане с лъжицата, включвам в действие и ръцете. Тестото трябва да стане меко. Оставям го покрито с кърпа 1 час във фурната на 50° да втасва.
6
Отново на плота за доомесване и оформям питката. Деля го на 4 части и от всяка правя 4 кори. Слагам ги една върху друга на хартия за печене. Между тях мажа обилно с олио. Последната не я мажа с нищо.
7
Навивам дебело руло, което разрязвам по дължина. Всяка половина леко усуквам и подреждам едното около другото. Заедно с хартията го пренасям в тавата за печене и отново оставям във фурната да втаса втори път за 30 минути.
Докато втасва си направих тесто за украса от вода, брашно и сол, на око всичко.
8
След това време тавата е изпълнена изцяло. Намазвам с жълтъка, смесен с 1 с.л. олио.
9
Пекох на 180° около 25-30 минути. Проверих с дървен шиш.

Съвет:
Питката е за прохождането на внука ми!
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: