Питка от тефтера на баба

Източник: Bilqna Vladimirova Vladova
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 25.03.2018
Питка от тефтера на баба
 
Необходими продукти:
1 мая
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 к. ч. олио
1 ч. л. захар
1 ч. л. сол
1 кг брашно (до 1,2 кг)
2 яйца
2 белтъка
600 мл вода
1 пакетче краве масло (125 г)

за намазване и поръсване:
2 жълтъка
1 с. л. олио
3-4 капки оцет
сусам (или други семена)


Начин на приготвяне:
1
Маята се размива в хладката вода. В тава се пресипва брашното и се прави кладенче. В него се излива разбитата мая. Добавят се солта, захарта, киселото мляко и олиото. Слагат се яйцата и белтъците. Замесва се меко тесто.


2
Завива се с кърпа и се оставя на топло да се надигне. След това се премесва. В зависимост от полученото количество, тестото се разделя на 2 или 3 топки.


3
Всяка топка се разточва и се маже с разтопено масло. Навива се на руло. Отрязва се по малко от двата края, а другата част от рулото се реже с дебелина около 3 пръста.


4
Парчетата се подреждат в намазнена тава, на разстояние 3-4 мм едно от друго. Тавата се завива с кърпа и отново на топло - питата почива за 30 минути.


5
След това се намазва със смес от разбитите жълтъци, олиото и оцета. Накрая се поръсва със сусам. Пече се около 40 минути в загрята на 200 градуса фурна.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

03.01.2021
Страхотна е :)
1.
Изпрати
лично съобщение

22.11.2019
Вкусно се получи. Определено ще повтпря пак
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


156 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: