Питка „Антония“

ТИТЛА: Експерт готвач
Дата: 08.01.2020
Питка „Антония“
 
Необходими продукти:
250 мл прясно мляко
1 кубче прясна мая (14 г суха)
1 с.л. захар
1 с.л. сол
3 с.л. олио
3 яйца
около 1 кг брашно

за оформяне на питката:
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко
олио


Начин на приготвяне:
1
В купа се слагат леко затопленото мляко, маята и захарта. Разбърква се и се оставя да шупне.
2
В голяма купа се пресява брашното и към него се добавят шупналата мая, олиото, разбитите яйца и солта.
3
Омесва се меко тесто, което се удря в плота около 200 пъти, според оригиналната рецепта. Друг вариант е да се използва хлебопекарната - пуска се 2 пъти програмата за паста, като всяка е с продължителност 20 минути.
Готовото тесто се поставя в намаслена купа, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса, докато удвои обема си.
4
Втасалото тесто се разделя на 3 топки. Върху намаслен с олио плот всяка топка се разточва на кръг и се намазва с олио от двете страни. Кръговете се поставят един върху друг и се завиват на руло. То се усуква добре и се нарязва на еднакви части с височина около 5 см. Така получените цилиндри се поставят изправени в намаслена тава с висок борд.
5
Тавата се покрива с кърпа и тестото се оставя да втаса, докато утрои обема си - това отнема около 1,5-2 часа, в зависимост от температурата в помещението.

6
Фурната се загрява на 210 градуса с вентилатор. Втасалата питка се намазва с разбит жълтък и мляко и се пече 10 минути или до зачервяване отгоре. След това се покрива с алуминиево фолио, за да не загори. Допича се до готовност. Изважда се от фурната и се оставя да се охлади за около 30 минути.

Съвет:
По желание може като разточвате трите кори, върху всяка от тях да сложите натрошено сирене.

Съвет:
По желание може като разточвате трите кори, върху всяка от тях да сложите натрошено сирене.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


159 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: