Пита с млечен крем

... с аромат на ванилия, лимон и масло
Източник: Бон Апети
Дата: 23.04.2012
Пита с млечен крем
 
Необходими продукти:
1 пакет фини точени кори (400 г)
400 мл прясно мляко
180 г краве масло
3 яйца
2 жълтъка
100 г захар
75 г пшеничен грис
1 шушулка ванилия

за сиропа:
300 г захар
200 мл вода
1–2 с. л. лимонов сок


Начин на приготвяне:
1
Пита с млечен крем

Млякото се кипва и след това се оставя да се охлади. Точените кори се разделят на две. Едната половина се изрязват с нож по формата за печене.

 


2
Пита с млечен крем 2

Формата се намазва с разтопеното масло, покрива се с пергаментова хартия, поставят се изрязаните кори, като всяка се намазва с разтопено масло.

 

 


3
Пита с млечен крем 3

В касерола се смесват яйцата, жълтъците, захарта, пшеничния грис, семенца ванилия и прясно мляко. Бърка се с телена бъркалка и съдът се поставя на котлона, на слаб огън и при постоянно бъркане се оставя докато се сгъсти леко.

 


4
Пита с млечен крем 4

Охлажда се за кратко и се смесва със 100 г от маслото.

 


5
Пита с млечен крем 5

Готовият крем се изсипва върху подредените точени кори.

 


6
Пита с млечен крем 6

Отгоре се поставят останалите кори, също изрязани и намазани с останалото разтопено масло. С остър нож се правят ромбове, оформят се парчета. Пече се в загрята на 190 градуса фурна,  с вентилатор, за 15 минути, след това температурата се намалява на 160 и се пече за 30–40 минути, докато стане златисто-кафяво.

 


7
Пита с млечен крем 7

В касерола се приготвя захарен сироп, като се смесят захарта, водата и шушулката ванилия, от която вече са използвани семенцата за крема. Накрая се прибавя лимоновия сок, а шушулката се отстранява.

 


8
Пита с млечен крем 8

Готовата баница, се оставя да се охлади и се залива с горещия сироп. Оставя се да се охлади за около 2–3 часа.






Съвет: Ние използваме квадратна форма с размери 26х26 см.


Подобни рецепти:
Коментари (11)
11.
Изпрати
лично съобщение

27.05.2020
Сиропирах с компот от малини. Следващият път ще улуча и температурата на печене ;)
10.
Изпрати
лично съобщение

31.01.2016
да
9.
Изпрати
лично съобщение

26.11.2015
В къщи не ядем баклава с орехи, затова този десерт е чудесен заместител. Хареса ми.
8.
Изпрати
лично съобщение

06.09.2015
да
7.
Изпрати
лично съобщение

28.10.2014
да
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: