Пирожки с пълнеж от миди

Източник: Стилиан Божков
ТИТЛА: Чирак
Дата: 12.07.2016
Пирожки с пълнеж от миди
 
Необходими продукти:
за тестото:
1/2 ч. ч. вода
1/2 ч. ч. прясно мляко
75 г краве масло
кората от 1 лимон
1 ч. ч. брашно (с набухвател)
сол и черен пипер

за пълнежа:
6 скилидки чесън
1 връзка кориандър
1/2 ч. ч. миди (без черупки)
лимонов сок
1 малка глава лук
3 с. л. брашно
1/2 ч. ч. бяло вино
1/2 ч. ч. бульон
1 яйце
галета
зехтин
олио за пържене


Начин на приготвяне:
1
За тестото сипете млякото и водата в тенджерка. Овкусете със сол и черен пипер, настържете фино кората на лимона и добавете маслото. Захлупете и оставете сместа да заври.
2
Дръпнете тенджерката от котлона и изсипете наведнъж брашното. Бъркайте енергично, докато се образува топка от тесто, която може лесно да се отделя от стените на съда. Дръпнете от котлона и оставете тестото да изстине.
3
За пълнежа загрейте 1 с. л. зехтин в тиган. Запържете обелените и нарязани наситно чесън, лук и кориандър, като ги разбърквате. Овкусете със сол и черен пипер. Добавете предварително почистените миди и разбъркайте. Налейте бялото вино и изчакайте, докато алкохолът се изпари.
4
Поръсете брашното отгоре и разбъркайте. Щом поеме течността, добавете малко бульон (най-добре рибен или от морски дарове), разбъркайте и изчакайте течността да се абсорбира. Добавяйте още бульон, докато сместа го поема, така че да стане гладка и достатъчно гъста. Дръпнете от котлона и оставете сместа да се охлади, като може да я оставите за кратко и в хладилник.
5
Омесете тестото върху набрашнен плот. Откъснете топка от тестото и я разточете на тънък правоъгълен лист. Поставете по 1 с. л. от пълнежа в едната половина на листа, на разстояние 3-4 см. една от друга. Прегънете тестото така, че да покрие пълнежа. Изрежете полумесеци с помощта на малък метален ринг (или чаша). Така приготвените пирожки може да сложите в кутия с капак и да ги замразите.
6
Разбийте яйцето в една чиния, в друга сипете галетата. Загрейте силно 2 пръста олио в дълбок съд. Овалвайте пирожките първо в яйцето, а след това в галетата и ги пържете до златисто. Извадете ги върху кухненска салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина. Поднесете пирожките с листенца кориандър и резенчета лимон.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: