Пилешко бутче с бекон върху канапе от ориз

Сочно пилешко върху ароматен ориз
Източник: Бон Апети
Дата: 02.08.2011
Пилешко бутче с бекон върху канапе от ориз
 
Необходими продукти:
2 пилешки бутчета
40 г бекон
20 г краве масло
50 мл бяло вино
1 стрък мащерка
сол и черен пипер на вкус

за ориза:
100 г ориз „Балдо“ или друг подходящ ориз за ризото
1 малка глава лук
1–2 скилидки чесън
1 домат
20 г краве масло
2 с. л. олио
400 мл зеленчуков бульон
1/2 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус

за соса:
костите от пилето
обелките от 2 моркова
обелките от 1 глава целина
дръжките от 1/2 връзка магданоз
20 г краве масло
20 мл олио
50 мл бяло вино
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пилешко бутче с бекон върху канапе от ориз

 Бутчетата се обезкостяват и кожата се отстранява.


2
Пилешко бутче с бекон върху канапе от ориз 2

Костите се слагат в тава да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.


3
Пилешко бутче с бекон върху канапе от ориз 3

Месото се посолява и се поръсва с черен пипер. В центъра на всяка пържола се слага парче бекон.


4
Пилешко бутче с бекон върху канапе от ориз 4

Краищата на месото се завиват така, че да се получи обла форма. Всяка от завитите пържоли се покрива с парче алуминиево фолио от страната на свитите краища, обръща се и фолиото се притиска плътно около месото, за да се получи топка.


5
Пилешко бутче с бекон върху канапе от ориз 5

Оставя се отвор само от горната страна, в който се налива бяло вино, слага се бучка масло и се поръсва мащерка. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 минути.


6
Пилешко бутче с бекон върху канапе от ориз 6

Лукът и чесънът за ориза се наситняват и се запържват до златисто в предварително загрятото олио. Прибавя се оризът, разбърква се и се налива част от зеленчуковия бульон. Продължава да се бърка и когато течността се абсорбира, се добавя пак малко от бульона. Тази процедура се повтаря до пълната готовност на ориза.


7
Пилешко бутче с бекон върху канапе от ориз 7

Доматът се нарязва на кубчета, а магданозът се наситнява. Слагат се при ориза заедно с маслото. Посолява се, поръсва се с черен пипер, разбърква се и съдът се дърпа от огъня.


8
Пилешко бутче с бекон върху канапе от ориз 8

В касерола се налива олиото за соса и се слагат обелките от морковите и целината и дръжките от магданоза. Запържват се за около 5 минути.


9
Пилешко бутче с бекон върху канапе от ориз 9

Когато костите се изпекат, се налива виното, за да се деглазира полученият сос. Всичко се сипва при запържените обелки. Наливат се и около 150 мл вода.


10
Пилешко бутче с бекон върху канапе от ориз 10

Сосът се оставя да се редуцира за около 10 минути. Прецежда се през цедка.


11
Пилешко бутче с бекон върху канапе от ориз 11

В подходяща чиния с помощта на пръстен се оформя канапе от ориза.


12
Пилешко бутче с бекон върху канапе от ориз 12

Върху него се слага пилешка топка и отгоре се залива със соса.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

01.04.2015
Страхотна рецепта!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


133 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: