Пилешки кюфтета със сос от печени домати

Едно чудесно мезе за топлите дни. Пасва на сдудена биричка и охладено бяло вино
Източник: Бон Апети
Дата: 15.08.2014
Пилешки кюфтета със сос от печени домати
 
Необходими продукти:
1 пиле (бутчета и бяло месо)
1 глава лук
1 яйце
60 мл животинска сметана
8 с. л. галета
4–5 стръка естрагон
галета за овалване
100 мл олио за пържене

за соса:
500 г домати
6 скилидки чесън
250 мл животинска сметана
4 с. л. зехтин
3 стръка естрагон
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пилешки кюфтета със сос от печени домати

От пилето се отделят филетата и бутчетата, кожата се отстранява и бутчетата се обезкостяват.

 


2
Пилешки кюфтета със сос от печени домати 2

Естрагонът се наситнява, лукът се нарязва наедро и се смилат в блендер. Прибавя се нарязаното наедро месо и се смила отново. Слагат се яйцето и сметаната. Овкусва се със сол и черен пипер, прибавя се галетата. Смила се.

 


3
Пилешки кюфтета със сос от печени домати 3

Оформят се малки кюфтенца, като цариградските, и се овалват в галета.

 


4
Пилешки кюфтета със сос от печени домати 4

Пържат се в сгорещеното олио.

 


5
Пилешки кюфтета със сос от печени домати 5

Доматите се нарязват на кубчета. Фурната се включва на грил програма на 240 градуса, с вентилатор. Доматите се слагат в тавичка, овкусяват се със сол и черен пипер, слагат се смачканите скилидки чесън и се поливат със зехтин. Пекат се 20 минути.

 


6
Пилешки кюфтета със сос от печени домати 6

Сметаната се сипва в касерола и се редуцира на котлона наполовина.

 


7
Пилешки кюфтета със сос от печени домати 7

Готовите домати се слагат в купа. Добавят се естрагона и сметаната и се пасира.

 


8
Пилешки кюфтета със сос от печени домати 8

В чинии за сервиране се слага от соса, отгоре се подрежта кюфтенца.


 




Съвет: От фенера и крилата се прави бульон и се използва за различни видове супи. От продуктите за рецептата излизат 30 кюфтенца, предвидени са по 5 в порции.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: