Пилешки гърди с плънка от маслини и бадеми

Европейска кухня
Източник: Бон Апети
Дата: 01.05.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
30 г масло
1 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
3-4 стръкчета магданоз
4 картофа (1/2 кг)
200 мл готварска сметана
200 мл прясно мляко
100 г сирене "Грюер"
80-100 г масло
1 скилидка чесън
1-2 щипки индийско орехче
бял пипер и сол на вкус
1 бр. пилешки гърди с кости
50-100 г обезкостени маслини
50 г бадеми


Начин на приготвяне:
1
Пилешки гърди с плънка от маслини и бадеми
Картофите се обелват и се нарязват на тънки колелца. Нареждат се в намазнена тава, като леко се припокриват. Отгоре се намазват с масло и се поръсват със сол и бял пипер. По същия начин на редове се подреждат и останалите картофи.
2
Пилешки гърди с плънка от маслини и бадеми 2
Сметаната се сипва в тенджера, поръсва се с индийско орехче и сол и се загрява.
3
Пилешки гърди с плънка от маслини и бадеми 3
При загрятата сметана се налива прясното мляко, добавя се настърганото сирене "Грюер", леко се посолява и се поръсва със счукания чесън. Разбърква се добре.
4
Пилешки гърди с плънка от маслини и бадеми 4
Когато сиренето се разтопи, сосът се сваля от котлона и с него се заливат картофите. Огретенът се пече около 40-60 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
5
Пилешки гърди с плънка от маслини и бадеми 5
Маслините и половината бадеми се нарязват наситно и се смесват с мекото масло.
6
Пилешки гърди с плънка от маслини и бадеми 6
В пилешките гърди се прави разрез, в него се слага от плънката и отворът се затваря с клечки за зъби.
7
Пилешки гърди с плънка от маслини и бадеми 7
Гърдите се поставят в тава и се заливат с топлия зеленчуков бульон. Тавата се покрива с фолио, поставя се в предварително загрята на 200-220 градуса фурна и месото се пече около 25 минути.
8
Пилешки гърди с плънка от маслини и бадеми 8
Останалите бадемови ядки се смилат и се запичат на сух тиган. След това се заливат със соса от печеното пилешко.
9
Пилешки гърди с плънка от маслини и бадеми 9
Ядките се подправят с наситнен магданоз и се овкусяват с лимонов сок. Щом течността се редуцира, сосът се оттегля от котлона.
10
Пилешки гърди с плънка от маслини и бадеми 10
Пилето се сервира с гарнитура от огретен и се полива с бадемовия сос.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: