Пилешки дробчета върху ризото с лук

Апетитно основно
Източник: Бон Апети
Дата: 09.05.2022

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
200 г ориз „Арборио“
100 г сирене „Пармезан“
100 г краве масло
600 мл пилешки бульон (горещ)
150 мл бяло вино
1/4 връзка магданоз
1 малка глава лук
1 скилидка чесън
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

за дробчетата:
600 г пилешки дробчета
50 г краве масло
100 мл пилешки бульон
50 мл бренди
1 връзка леворда (див чесън)
1 връзка пресен лук
4 стръка мащерка
2 с. л. зехтин
1 с. л. сос „Уорчестър“
сол и черен пипер на вкус

за мармалада от лук:
5 глави червен лук (600 г)
200 мл червено десертно вино
100 мл балсамов оцет
50 г краве масло
3 с. л. захар
2 с. л. зехтин


Начин на приготвяне:
1
Пилешки дробчета върху ризото с лук
Лукът за мармалада се нарязва на тънки полумесеци и се готви в сгорещения зехтин, докато омекне и започне да се карамелизира. Поръсва се със захарта и се оставя да се карамелизира.
2
Пилешки дробчета върху ризото с лук 2
Сипва се оцетът и щом се течността се изпари, се налива виното. Готви се, докато се редуцира.
3
Пилешки дробчета върху ризото с лук 3
Дърпа се от котлона и се разбърква със студеното масло.
4
Пилешки дробчета върху ризото с лук 4
Лукът и чесънът за ризотото се нарязват на ситно и се запържват в зехтина, докато омекнат и започнат да се карамелизират. Прибавя се оризът и се пържи около минута при непрекъснато бъркане.
5
Пилешки дробчета върху ризото с лук 5
Налива се виното. Щом оризът го абсорбира, постепенно и при непрекъснато бъркане се добавя горещият бульон.
6
Пилешки дробчета върху ризото с лук 6
Когато оризът стане готов, се дърпа от котлона и се разбърква с 60 г мармалад от лук, маслото, настъргания пармезан, наситнения магданоз, сол и черен пипер.
7
Пилешки дробчета върху ризото с лук 7
Дробчетата се почистват и се запържват в зехтина на умерен огън до златисто, на няколко пъти. Изваждат се.
8
Пилешки дробчета върху ризото с лук 8
В същия съд се слага маслото и се запържва наситненият лук. След около минута се връщат дробчетата, наливат се брендито (по желание се фламбира) и пилешкият бульон.
9
Пилешки дробчета върху ризото с лук 9
Овкусява се със соса „Уорчестър“, сол, черен пипер и мащерка. Дърпат се от котлона и се прибавя наситнената леворда.
10
Пилешки дробчета върху ризото с лук 10
Ризотото се сервира с дробчетата.


Съвет:
Останалият мармалад от лук съхранявайте в хладилник и използвайте към печено месо.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: