Пилешка яхния на фурна

Присъствието на много пресен чесън, я прави типично пролетно ястие
Източник: Бон Апети
Дата: 28.03.2013
Пилешка яхния на фурна
 
Необходими продукти:
1 кг долни пилешки бутчета
900 г картофи
2 скилидки чесън
4 връзки пресен чесън
2 консерви домати на кубчета (400 г всяка)
70 г фиде
6 с. л. зехтин
3 люти чушки „Пеперончини“
3 стръка салвия
1 дафинов лист
1 връзка копър
1 връзка магданоз
1 щипка захар
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пилешка яхния на фурна

От бутчетата се отстраняват капачетата, леко се оголват кокалчетата. Месото се цепва на две–три места до костта (така се готвят по-бързо, а после имат по-интересна визия). Измиват се под течаща студена вода.

 


2
Пилешка яхния на фурна 2

Сваряват в 2 л вода с дафиновия лист и смачканите небелени скилидки чесън за около 30 минути. Бутчетата се изваждат от бульона и се овкусяват със сол и черен пипер.

 


3
Пилешка яхния на фурна 3

Пресният чесън се измива и се почиства. Нарязва се на не много ситно. Картофите се измиват, обелват се и се нарязват на шайби с дебелина половин сантиметър.

 


4
Пилешка яхния на фурна 4

В тиган се загряват 4 с. л. от зехтина, в него се натрошава  фидето, разбърква се, пържи се докато стане златисто кафяво. Тогава се добавя  пресният чесън, оставя се леко да се позапържи и се пускатстритите люти чушлета.

 


5
Пилешка яхния на фурна 5

След това се слагат шайбите картофи, наливат се 200 мл от пилешкия бульон, похлупва се и се оставя на огъня за около 5 минути.

 


6
Пилешка яхния на фурна 6

Всичко се прехвърля в тава. Копърът и магданозът се нарязват наситно с дръжките и се изсипват при останалите продукти. Овкусява се със сол и черен пипер.

 


7
Пилешка яхния на фурна 7

Сипват се доматите, наливат се 150 мл  бульон и се поръсва захарта.

 


8
Пилешка яхния на фурна 8

Отгоре се подрежда месото и се залива с останалия зехтин. Подправя се с листа салвия.

 


9
Пилешка яхния на фурна 9

Ястието се пече в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор, за 45 минути. Поднася се топло.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


190 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: