Пилешка кавърма с таханов сос

Апетитно основно с богат и наситен вкус
Източник: Бон Апети
Дата: 05.09.2018

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
600 г пилешки пържоли от бут (без кожа)
400 г кисело мляко
100 г сусамов тахан
4 скилидки чесън
4 глави лук
1 лимон
1 връзка пресен кориандър
1 с. л. доматен концентрат
60 мл зехтин
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. кимион
1/2 ч. л. чили на прах
1/2 ч. л. смлян бахар
1/2 ч. л. куркума
1/4 ч. л. канела
1 щипка карамфил на прах
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пилешка кавърма с таханов сос
Кимионът се разбърква с червения пипер, чилито, карамфила, куркумата, канелата, бахара и 30 мл зехтин.
2
Пилешка кавърма с таханов сос 2
Пилешкото се нарязва на кубчета и се натрива добре със сместа. Прибавят се сол на вкус, 3 скилидки чесън стрити на паста и сокът от 1/2 лимон. Разбърква се добре. Оставя се да се маринова около час.
3
Пилешка кавърма с таханов сос 3
Лукът се реже на полумесеци, посолява се и се пържи в останалия зехтин, докато омекне.
4
Пилешка кавърма с таханов сос 4
Добавя се пилешкото и се запържва за около 5 минути.
5
Пилешка кавърма с таханов сос 5
Прибавя се доматеният концентрат, налива се малко вода, около 150 мл, похлупва се и се готви още 50 минути, докато течността се изпари и ястието остане на мазнина.
6
Пилешка кавърма с таханов сос 6
Киселото мляко се смесва с тахана и сока от другата половинка лимон, овкусява се със сол и стрита на паста скилидка чесън.
7
Пилешка кавърма с таханов сос 7
В чинии за сервиране се слага от тахановия сос, отгоре – от пилешката кавърма. Гарнира се с нарязан пресен кориандър.


Съвет: Ястието може да сервирате и като сандвич, като завиете кавърмата в плоско хлебче и полеете със соса.
Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

30.10.2017
Не знам дали защото го оставих да се маринова 24 часа, дали защото сложих "на око" всички тези подправки, които са невероятна комбинация, дали защото добавих в запръжката вино, което извря и остави аромата си преди да добавя маринованото месо, но това, което се получи е много вкусно. Доста напомня на дюнера, но за мен тази рецепта е много по-добра от него. Благодаря за изключителното предложение за любителите на част от източния вкус.
2.
Изпрати
лично съобщение

16.10.2017
Може да се хапва и в движение ;)
1.
Изпрати
лично съобщение

10.10.2017
Изненадващо богат вкус, а в същото време самата кавърма е доста лека. Благодаря! Изненадахте ме!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


174 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: