Червената шапчица много обичаше своята баба. И винаги се радваше, когато знаеше, че майка ѝ ще я изпрати да ѝ занесе нещичко. Но сега очакването беше още по-вълнуващо, защото наближаваше рожденият ден на баба. Една сутрин майка ѝ я събуди и нежно ѝ прошепна:
– Червена шапчице. Време е да занесеш нещо специално на баба. Приготвила съм приказно пиле с черна леща, грах и спаначено песто.
Майката подреди кошничката, Червената шапчица я грабна и весело запрепуска през гората. Естествено, вълкът я пресрещна и веднага попита:
– Какво носиш в тази кошничка, Червена шапчице?
– Нося приказно пиле на баба. Мама го приготви с Le Poulet. Искаш ли да ти кажа рецептата? Искаш, искаш. Слушай какво ми разказа мама за тази гозба!
Леща и месо – класическа комбинация за френската кухня. Освен че е много полезна, черната леща белуга се отличава и с това, че запазва формата си при варене и всяко зрънце остава красиво като малка перла хайвер. Комбинацията от сочно пилешко месо, грах и свежо песто е чудесен вариант за празнична семейна вечеря. Не забравяй да поднесеш с хрупкав хляб или домашна питка. За половин час подготовката е приключила, а времето за готвене е час и половина.
– Винаги избирай пиле Le Poulet.
Вълкът започна да се облизва лакомо.
– Следвай, вълчо, стъпките на мама и ястието ще стане превъзходно. Ето как се прави:
Посолете и подправете пилето с черен пипер от всички страни и отвътре. Оставете за 10 минути, за да може солта да изсуши леко кожата и тя да стане хрупкава.
В голяма чугунена тенджера загрейте зехтина на средно висока темпeратура и запържете пилето до златисто от всички страни. Извадете пилето и в същия съд сложете нарязаните на колелца праз и пащърнак и целината нарязана на тънки филийки. Посолете и гответе 5-6 минути на средно висока температура, като разбърквате често, докато зеленчуците омекнат.
Налейте бульона, поставете пилето върху зеленчуците и покрийте съда с капак. Печете 75 минути в предварително загрята до 190 градуса фурна.
През това време сварете лещата в голямо количество подсолена вода за около 20 минути. Отцедете и оставете настрана.
Извадете пилето от фурната, махнете капака и добавете сварената леща и граха. Разбъркайте и печете още 10-15 минути.
Пригответе пестото като пасирате всички продукти до гладко пюре. Прехвърлете в буркан и дръжте в хладилника.
Сложете пилето в плато за сервиране и покрийте хлабаво с фолио.
В съда добавете спанака и разбъркайте, за да омекне от топлината на останалите продукти. Разпределете зеленчуците в платото около пилето.
Останалия в съда сос редуцирайте за няколко минути и добавете 1 ч.л. царевично нишесте, разтворено с малко вода. Поднесете соса в сосиера.
– Вълчо, ето и съвет! Извади пилето от хладилника 1 час преди готвене и го дръж на стайна температура, не на горска. Бързам, че баба ме чака.
Вълкът продължи да примлясква и толкова се захласна по рецептата, че забрави каква точно роля имаше в тази приказка.