Пиле с ориз и фиде по арабски

Ароматно пиле по арабски
Източник: Бон Апети
Дата: 16.05.2011
Пиле с ориз и фиде по арабски
 
Необходими продукти:
600 г пилешки гърди
1 ч. ч. ориз „Басмати“
2 с. л. фиде
3 глави лук
2–3 скилидки чесън
2 с. л. краве масло
2 с. л. зехтин
3 ч. ч. пилешки бульон
1–2 щипки куркума
2–3 шушулки зелен кардамон
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пиле с ориз и фиде по арабски

Оризът се измива няколко пъти със студена вода, така че последната да бъде бистра. След това отново се налива вода и оризът се оставя в нея, докато побелее.


2
Пиле с ориз и фиде по арабски 2

Маслото се загрява в тенджера. Фидето се запържва в него закратко до получаване на светлокафяв цвят.


3
Пиле с ориз и фиде по арабски 3

Прибавя се оризът. Бърка се непрекъснато, докато стане стъклен. Налива се пилешкият бульон и се овкусява със сол и черен пипер. Разбърква се и огънят се намалява.


4
Пиле с ориз и фиде по арабски 4

По ръба на съда се слага кърпа и върху нея се поставя капакът, за да може оризът да се задуши. След 5 минути котлонът се изключва, но кърпата и капакът не се отстраняват още 15 минути.


5
Пиле с ориз и фиде по арабски 5

Пилешкото филе се нарязва на жулиен, лукът – на тънки полумесеци, а чесънът – наситно.


6
Пиле с ориз и фиде по арабски 6

Зехтинът се загрява и в него се запържват лукът и чесънът до златисто. Бърка се непрекъснато, за да не загорят и ако е необходимо се налива малко вода.


7
Пиле с ориз и фиде по арабски 7

Прибавя се пилешкото филе и се овкусява със сол и черен пипер.


8
Пиле с ориз и фиде по арабски 8

Добавят се стритият в хаванче кардамон и куркумата. Разбърква се и съдът се дръпва от огъня.


9
Пиле с ориз и фиде по арабски 9

В подходяща чиния от готовия ориз се прави гнездо и в него се слага от месото с лука.


Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

24.04.2014
Не съм опитвала по-хубав бял ориз, а и много лесен!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: