Пиле с гъби и целина на фурна

Комбинацията е хем елегантна, хем и вкусна
Източник: Бон Апети
Дата: 06.02.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 пиле (2,3 кг)
600 г печурки
400 г глава целина
400 мл сайдeр
200 г заквасена сметана
1 връзка копър
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

за гарнитурата:
300 г дългозърнест ориз
2 моркова
1 с. л. универсална подправка
2 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
1 с. л. ретро горчица


Начин на приготвяне:
1
Пиле с гъби и целина на фурна
Пилето се нарязва на парчета. Бутчетата се разделят на горни и долни и от долните се отрязват капачета, които заедно с фенера се оставят за бульон. Филетата, бутчетата и крилцата се подправят със сол и черен пипер и се запържват в сгорещен съд от всички страни до златисто. Изваждат се в тава.
2
Пиле с гъби и целина на фурна 2
В същия съд в мазнината от пилето се запържват до златисто обелените и нарязани на четири гъби. Изваждат се при пилето. В съда се сгорещява зехтинът, запържва се нарязаната на кубчета целина и се прибавя към останалите продукти.
3
Пиле с гъби и целина на фурна 3
В купа се разбъркват наситненият копър, сметаната, сайдерът, сол и черен пипер на вкус и ястието се залива. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса с вентилатор около 50 минути.
4
Пиле с гъби и целина на фурна 4
Морковите за гарнитурата се обелват и се режат на тънки шайби, а чесънът се наситнява. Запържват се в зехтина и щом леко омекнат, се добавят горчицата и оризът.
5
Пиле с гъби и целина на фурна 5
След няколко минути се наливат 600 мл вода, ястието се подправя се с универсалната подправка и се оставя на слаб огън под капак, докато оризът набъбне. Сервира се с гарнитура от ориз.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

25.10.2013
Как да избегна пресичането на заквасената сметана?
1.
Изпрати
лично съобщение

14.10.2013
Любимото ми пиле :::)))
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


118 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: