Пиле с естрагон

В компанията на вкусна картофена гарнитура и подходящ сос
Източник: Бон Апети
Дата: 12.06.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 пиле
2 глави лук шалот
2 скилидки чесън
1 лимон
4 стръка естрагон
200 мл течна животинска сметана
200 мл пилешки бульон
100 мл бяло вино
60 г краве масло
1 с. л. олио
1 с. л. брашно
сол и черен и пипер на вкус

за гарнитура:
600 г дребни картофи
60 г краве масло
2 стръка мащерка
сол на вкус
подправка „Чесън и билки“ за поръсване


Начин на приготвяне:
1
Пиле с естрагон
Овкусете пилето със сол и черен пипер отвън и отвътре.
2
Пиле с естрагон 2
Смачкайте чесъна и го сложете във вътрешността на пилето, заедно с 2 стръка естрагон и надупчен лимон. Завържете краката на пилето с кухненски канап и го оставете да престои 20 минути.
3
Пиле с естрагон 3
Загрейте много добре тенджера с дебело дъно. Налейте олиото и веднага след това поставете пилето с гърдите нагоре. Оставете да се запържи за 4-5 минути.
4
Пиле с естрагон 4
Прибавете половината масло, налейте половината от виното и всичкия бульон.
5
Пиле с естрагон 5
Похлупете и печете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 1 час и 20 минути.
6
Пиле с естрагон 6
Нарежете лука и го запържете в останалото масло на умерен огън, докато започне да се карамелизира.
7
Пиле с естрагон 7
Прибавете брашното и го запържете. Налейте сметаната, течността от тенджерата, останалото вино и гответе, докато сосът се сгъсти.
8
Пиле с естрагон 8
Добавете останалия естрагон, предварително наситнен. Овкусете със сол и черен пипер.
9
Пиле с естрагон 9
Сварете картофите в подсолена вода със стръковете мащерка. След това ги отцедете. Намажете тава с маслото и изсипете картофите. Смачкайте ги с вилица. Овкусете ги с подправката „Чесън и билки“. Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Изпечете картофките до златисто - за около 20 минути.
10
Пиле с естрагон 10
Нарежете пилето и го сервирайте със соса и картофите.

Съвет:
Подправката съдържа морска сол, сух чесън, девесил, розмарин, чубрица, керевиз.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: