Пикантно чътни със сливи

Източник: Георги Корчев
ТИТЛА: Чирак
Дата: 22.11.2016
Пикантно чътни със сливи
 
Необходими продукти:
1 кг сливи
3 средно големи глави лук
100-150 г стафиди
1 с. л. кимион
1 с. л. настърган джинджифил
1 с. л. червен пипер
1 с. л. синапено семе
1 ч. л. лют червен пипер (или чили)
1 пръчка канела (или 1/2 ч. л. канела на прах)
350-400 мл балсамов оцет
500 г кафява захар „Мусковадо“
2 с. л. сол


Начин на приготвяне:
1
Сливите се почистват от костилките и се нарязват на кубчета. Лукът се нарязва надребно. Стафидите се накълцват с намазнен нож. Синапено семе леко се счуква.

2
Всички съставки (без захарта и солта) се смесват и се разбъркват (най-добре в по-голяма тенджера с незалепващо покритие). Съдът се слага на силно загрят котлон и когато сместа заври, се оставя да къкри 10 минути, докато сливите омекнат. Добавят се захарта и солта, и се разбърква добре.
3
След като сместа заври, се разбърква през 10-15 минути, за да не загори. Готви се до сгъстяване и получаване на консистенция като на сладко или мармалад.
4
Разпределя се в сухи буркани (3 бр. от по 380 мл), които се затварят плътно и се оставят да престоят 2 седмици. След това сосът е готов за консумация.


Съвети:
Сосът може да се съхранява до 6 месеца в хладилник.

Сервира се като добавка към сирена, чипс, крекери, месо (например телешко или говеждо).
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


286 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: