Пикантен шоколадов кейк

Нестандартна идея за десерт
Източник: Бон Апети
Дата: 08.02.2018

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
400 г захар
250 г брашно
180 г шоколадов кувертюр (дропс)
85 г какао
300 мл прясно мляко
150 мл зехтин
4 яйца
2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сол
1/4 ч. л. кайенски пипер
1 щипка пушен червен пипер
1 ванилия

за ядките:
50 г сурови бланширани бадеми
50 г сурови орехови ядки
50 г сурово кашу
50 г кафява захар
20 г краве масло
1 консерва „Дулсе де лече” (сладко от мляко)
1/4 стрък розмарин
1 ч. л. сол на люспи
3–4 капки лют сос


Начин на приготвяне:
1
Пикантен шоколадов кейк
Брашното се разбърква с какаото, бакпулвера, солта, ванилията, кайенския и пушения пипер.
2
Пикантен шоколадов кейк  2
В друга купа се разбиват яйцата със захарта. Налива се зехтинът и пак се разбива.
3
Пикантен шоколадов кейк  3
Добавят се сухите съставки, шоколадът и млякото. Разбърква се до хомогенизиране.
4
Пикантен шоколадов кейк  4
Тестото се прехвърля в тавичка, дъното на която е застлано с хартия за печене, а стените са намазнени. Пече се около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Охлажда се.
5
Пикантен шоколадов кейк  5
Ядките се запържват в сгорещеното масло – до златисто.
6
Пикантен шоколадов кейк  6
В същото време в друг съд се загрява кафявата захар. Когато се получи светъл карамел, се добавят горещите ядки и се разбърква.
7
Пикантен шоколадов кейк  7
Ядките се разстилат върху силиконов килим и се поръсват с наситнен розмарин, малко сол и лют сос.
8
Пикантен шоколадов кейк  8
Охлаждат се много добре и се начупват.
9
Пикантен шоколадов кейк  9
Консервата „Дулсе де лече” се разбърква със солта.
10
Пикантен шоколадов кейк  10
Кейкът се нарязва, залива се с дулсе де лече и се поръсва с ядките.
11
Пикантен шоколадов кейк  11
Сервира се веднага.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: