Пещерски милинки

Източник: doseva6
ТИТЛА: Хоби готвач
Дата: 23.10.2023
Пещерски милинки
 
Необходими продукти:
за тестото:
500-600 г брашно
1 1/2 ч.ч. вода
1 ч.л. сол
22 г мая
1 ч.л. захар

за плънката:
1 яйце
300 г сирене
3-4 с.л. масло

за заливката:
100 г краве масло
2–3 с.л. брашно
1 ч.л. сол


Начин на приготвяне:
1
Маята се разтваря със захарта и малко топла вода. Щом шупне, се добавя към брашното заедно с останалата вода и солта. Меси се меко и еластично тесто. Оставя се да втаса.
2
Маслото се разтопява. Разбъркват се яйцата със сиренето.
Взима се по малко от тестото, потапя се в маслото, разтяга се с ръка и се слага чаена лъжичка плънка. Загъва се и се поставя в намазнена тава с отвора надолу.
3
След като се оформят и подредят всички в тавата, се покриват и се оставят 30 минути да втасат. В това време се приготвя заливката. Маслото се разтопява, добавят се солта и брашното, трябва да се получи гъста каша с консистенцията на боза. Може да се добави още малко брашно, ако има нужда.
4
Втасалите милинки се поливат със заливката и се пекат в загрята фурна на 200 градуса – първо на долен реотан, за да бухнат и да заври мазнината. После се пекат на горен и долен реотан – до зачервяване и образуване на коричка. Това отнема около час, зависи от фурната.

Съвет:
Топчетата, които се късат от тестото, са големи колкото яйце, но може да бъдат и по-големи, и по-малки. Сервира се с яйрян.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


172 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: