Персийски сарми с млечен таханов сос

Вкусна рецепта за лозови сарми с плънка от запържено телешко месо и сварен булгур с бадеми и фиде
Източник: Бон Апети
Дата: 12.06.2007

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
250 г телешко месо
50 лозови листа
50 г бадеми
10 г масло
1 глава лук
1/2 зелена чушка
1 шепа фиде
1 ч. ч. булгур
5 с. л. зехтин
1/2 ч. л. смлян кориандър
1/2 ч. л. кимион
2-3 щипки бахар
1 щипка канела
бял пипер, черен пипер и сол на вкус
1/2 кофичка кисело мляко
2 скилидки чесън
2 с. л. сусамов тахан
2 с. л. зехтин
сол и бял пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Персийски сарми с млечен таханов сос
Месото се накълцва наситно с помощта на нож. Поставя се в купа, овкусва се с черен пипер, сол и 1 с. л. зехтин и се оставя да престои.
2
Персийски сарми с млечен таханов сос 2
Лукът и чушката се нарязват надребно и се запържват за 2-3 минути в предварително загретия зехтин (4 с. л.).
3
Персийски сарми с млечен таханов сос 3
Овкусеното месо се сипва в тигана при зеленчуците, поръсва се с канела, бахар, бял пипер, кимион, кориандър, черен пипер и сол и хубаво се разбърква.
4
Персийски сарми с млечен таханов сос 4
Маслото се загрява в тенджерка, сипва се фидето и се запържва до златисто.
5
Персийски сарми с млечен таханов сос 5
Смлените бадеми и булгурът се сипват при фидето и се запържват кратко.
6
Персийски сарми с млечен таханов сос 6
Наливат се 200 мл топла вода и булгурът се вари, докато поеме водата. След това сместа се оттегля от огъня и се разбърква с каймата.
7
Персийски сарми с млечен таханов сос 7
Лозовите листа се попарват в гореща вода, след което се охлаждат със студена вода.
8
Персийски сарми с млечен таханов сос 8
Върху гладката страна на всяко листо се сипва от плънката и се завиват сарми.
9
Персийски сарми с млечен таханов сос 9
Сармите се подреждат в дълбока тенджера, заливат се с гореща вода, похлупват се с чиния и се варят около 30-40 минути.
10
Персийски сарми с млечен таханов сос 10
Чесънът за соса се нарязва наситно и се смесва с киселото мляко, сусамовия тахан и зехтина. Продуктите се разбиват добре и сосът се подправя с бял пипер и сол на вкус. Поднася се заедно със сармите.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


132 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: