Печено свинско за Йордановден с ориз и горски гъби

Йордановден
Източник: Бон Апети
Дата: 06.01.2009
Печено свинско за Йордановден с ориз и горски гъби
 
Необходими продукти:
1 кг свински бут
6-7 с. л. олио
1 ч. л. сух лук на гранули
1 ч. л. чубрица
1/2 ч. л. смлян бахар
1/2 ч. л. джинидифил
1/2 ч. л. червен пипер
бял пипер и сол на вкус
олио за намазване
стрък магданоз за украса
1 бурканче диви гъби (400-500 г)
1 купичка ориз (200-250 г)
1/2 глава кромид лук
5-6 с. л. олио
1-2 дафинови листа
1 кубче гъбен бульон
1 морков
1/2 глава кромид лук
6-7 с. л. олио
2-3 с. л. соев сос
1 с. л. масло (15 г)
1 с. л. брашно
сосът от свинското печено


Начин на приготвяне:
1
Печено свинско за Йордановден с ориз и горски гъби
Месото на бута се почиства от костта и се разстила широко под формата на "пеперуда", като при необходимост може да се изтъни с помощта на кухненски чук.
2
Печено свинско за Йордановден с ориз и горски гъби 2
Олиото за свинското се смесва в купа с гранулирания лук, чубрицата, смления бахар, джинджифила, червения пипер, белия пипер и солта и получената марината се разпределя върху пеперудата от бута.
3
Печено свинско за Йордановден с ориз и горски гъби 3
Овкусеното месо се завива на руло, връзва се с конец и се оставя да престои няколко часа. Рулото и кокала се поставят на скара върху тава за печене, в която са сложени нарязаните наедро 1/2 глава лук и морков заедно с олиото за соса.
4
Печено свинско за Йордановден с ориз и горски гъби 4
Месото се намазва с олио и тавата се поставя във фурна, като в нея се сипва малко вода. Пече се около 25 минути на 220 градуса, след което температурата се намалява на 160 градуса и се допича (общото време за печене е 50-60 минути).
5
Печено свинско за Йордановден с ориз и горски гъби 5
Лукът за ориза се нарязва наситно и се запържва 1 минута в олио. Добавят се отцедените гъби и оризът. Овкусява се със стритото кубче бульон и дафинов лист и се сипва 1 купичка вряла вода.
6
Печено свинско за Йордановден с ориз и горски гъби 6
Разбърква се, долива се още вряла вода (2 купички) и се прехвърля във фурна Пече се на 160 градуса.
7
Печено свинско за Йордановден с ориз и горски гъби 7
Образувалият се от печенето на месото сок се пасира заедно с лука и моркова.
8
Печено свинско за Йордановден с ориз и горски гъби 8
Кравето масло се запържва в касерола и се разбърква с 1 с. л. брашно. След като сместа потъмнее, се оттегля от огъня, изстива около 1 минута и се полива със соев сос и 1-2 к. ч. топла вода.
9
Печено свинско за Йордановден с ориз и горски гъби 9
Връща се на котлона и се разбърква, докато сосът се уплътни. Сипват се пасираният месен сос и още малко вода, ако е необходимо.
10
Печено свинско за Йордановден с ориз и горски гъби 10
Изпеченото месо се нарязва на филийки, подрежда се в порционна чиния и се полива с прецедения сос. Гарнира се с ориз и се украсява със стрък магданоз.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


254 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: