Печено свинско с кореноплодни зеленчуци и сос 'Гастрик' с чили

Майсторски приготвено от Джун Йошида
Източник: Бон Апети
Дата: 20.12.2011
Печено свинско с кореноплодни зеленчуци и сос 'Гастрик' с чили
 
Необходими продукти:
1 свинска плешка (1,4 кг)
330 мл сайдер (ябълков сок)
1 ч. л. кимион
1 ч. л. кориандър на зърна
зехтин за запечатването

за зеленчуците:
1 корен пащърнак
2 малки глави бяла ряпа
1 глава целина
3–4 моркова
1 стрък праз
1–2 глави червено цвекло
50 мл зехтин
2–3 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус

за соса:
150 г мед
сокът от 1 портокал
75 мл винен оцет
чили на прах на вкус


Начин на приготвяне:
1
Печено свинско с кореноплодни зеленчуци и сос 'Гастрик' с чили

Кимионът, кориандърът, морска сол и черен пипер се смесват и с тях се натрива месото, в което предварително са направни леки разрези.


2
Печено свинско с кореноплодни зеленчуци и сос 'Гастрик' с чили 2

Зехтинът се сгорещява и в него се запечатва месото от едната страна, докато хване коричка, а после и от другата, за кратко.


3
Печено свинско с кореноплодни зеленчуци и сос 'Гастрик' с чили 3

Слага се в дълбок съд за печене, налива се сайдера и се пече около 3 часа в загрята на 150 градуса фурна. От време на време се полива със сока от печенето.


4
Печено свинско с кореноплодни зеленчуци и сос 'Гастрик' с чили 4

Зеленчуците се обелват, нарязват се на еднакви парчета и се овкусяват с подправките. Заливат се със зехтина и се пекат в загрята на 180 градуса фурна около 40 минути.


5
Печено свинско с кореноплодни зеленчуци и сос 'Гастрик' с чили 5

В съд на котлона се слага меда и когато се карамелизира леко се добавя портокаловия сок, оцета и чилито. Оставя се за още 2–3 минути на котлона, и се сваля от огъня.


6
Печено свинско с кореноплодни зеленчуци и сос 'Гастрик' с чили 6

Месото се нарязва на филии и се слага в чинии. Аранжира се със зеленчуците и се полива със соса от печеното и сос “Гастрик”.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: