Печено прасенце

Източник: Бон Апети
Дата: 16.12.2011
Печено прасенце
 
Необходими продукти:
1 прасенце (5–6 кг)
сол и черен пипер на вкус

за маринатата:
2 портокала (сокът и кората)
1 лимон (сокът и кората)
1/2 глава чесън
1 връзка магданоз
1 връзка мащерка
6 стръка розмарин
1 с. л. кимион
1 с. л. сух риган
100 мл зехтин

за плънката:
200 г бекон
100 г целина
2 моркова
1 глава лук
100 г сушени сливи
2 ч. ч. кускус
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. чипотле
2 ч. л. сос «Уорчестър»
2 ч. ч. телешки бульон
1 връзка пресен лук
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка мащерка
2–3 дафинови листа
2 с. л. олио
сол и черен пипер на вкус

за соса:
2 стръка праз
1 с. л. брашно
1 ч. ч. телешки бульон
100 мл десертно вино
1 с. л. краве масло


Начин на приготвяне:
1
Печено прасенце

Прасето се овкусява със сол и черен пипер. Правят се няколко разреза по кожата, за да не се разцепи при печенето. Чесънът за маринатата се намачква, кората на портокалите и лимона се настъргва и сокът им се изцежда. Смесват се с наситнените пресни подправки и останалите продукти за маринатата. Прасето се намазва добре от всички страни, завива се в найлонов плик и се оставя да престои 1 нощ.


2
Печено прасенце 2

Беконът за плънката се нарязва на кубчета и се запържва в олиото. Добавят се нарязаните наситно целина, лук, моркови и сливи.

3
Печено прасенце 3

Разбърква се и се овкусява с чипотлето, дафиновите листа и червения пипер. Налива се бульонът и се слага кускусът.

4
Печено прасенце 4

Когато продуктите се задушат се прибавя наситнените пресен лук, магданоз и мащерка. Слага се и соса “Уорчестър” и ако е необходимо се овкусява със сол и черен пипер.

5
Печено прасенце 5

Прасето се изважда от чувала в тава, като маринатата се изсипва върху него. Пълни се и се зашива. Пече се в загрята на 180 градуса фурна около 4 часа и 30 минути.

6
Печено прасенце 6

Сокът, който се е отделил от печенето се прецежда. В касерола се загрява маслото и се запържва наситнения праз. Добавя се брашното и след това сокът от печенето и виното. Сосът се поднася с прасенцето.


 


Съвет: Трябва да наблюдавате прасенцето, ако кожата стане много кафява, а има още време да се пече, покрийте с алуминиево фолио, за да не се препече кожата.



 


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

12.03.2016
Вкусно малко прасенце!
2.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
По-добре повече за ядене,отколкото по-малко за пиене!!!Агент Тенев
1.
Изпрати
лично съобщение

30.11.-0001
Всичко е много -хубаво ,само където цената на малко прасенце до 10 кг. е колкото на голямо:)))
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


128 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: