Печено пиле със сос „Ромеско“

Апетитно запечено пилешко, поднесено с приятно пикантен сос
Източник: Бон Апети
Дата: 12.07.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 пиле
4 с. л. зехтин
1 ч. л. пушен червен пипер
1 ч. л. риган
1/4 ч. л. майоран
сол и черен пипер на вкус

за соса „Ромеско“ с резене:
2 червени сладки чушки
2 червени люти чушки
2 домата
4 скилидки чесън
1/2 глава резене
40 г печени белени лешници
40 г печени белени бадеми
4 с. л. зехтин
1 с. л. червен винен оцет
сол на вкус

Бон Апети препоръчва:

 

Начин на приготвяне:
1
Печено пиле със сос „Ромеско“
Пилето се намазва добре със зехтин.
2
Печено пиле със сос „Ромеско“ 2
Риганът се смесва с пушения пипер, майорана, сол и черен пипер. Месото се овкусява с ароматната подправка. Съд с дебело дъно се загрява на котлона. Пилето се поставя с гърба надолу и се запържва за 5 минути.
3
Печено пиле със сос „Ромеско“ 3
След това се пече около 50 минути в загрята на 190 градуса фурна , с вентилатор.
4
Печено пиле със сос „Ромеско“ 4
Всеки домат се реже на 8 парчета и се почиства от семките. Парчетата се слагат в тава.
5
Печено пиле със сос „Ромеско“ 5
Двата вида чушки се разполовяват и семките се отстраняват. Слагат се в тавата при доматите, заедно със обелените скилидки чесън и резенето, нарязано на едро.
6
Печено пиле със сос „Ромеско“ 6
Заливат се със 2 с. л. зехтин и се овкусяват със сол.
7
Печено пиле със сос „Ромеско“ 7
Пекат се в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – около 20 минути.
8
Печено пиле със сос „Ромеско“ 8
Ядките се смилат. Добавят се оцетът, печените зеленчуци и останалият зехтин.
9
Печено пиле със сос „Ромеско“ 9
Смила се до хомогенизиране.
10
Печено пиле със сос „Ромеско“ 10
Месото се поднася със соса и препечен хляб.


Съвет:
Останалият сос може да съхранявате, затворен в буркан в хладилник до седмица.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: