Печено пиле със сос пири-пири

Португалска рецепта за печено пиле – то е вкусно, различно, интересно и е малко люто, да...
Източник: Бон Апети
Дата: 28.08.2012
Печено пиле със сос пири-пири
 
Необходими продукти:
1 пиле
2 скилидки чесън
2 щипки босилек
2 щипки червен пипер
2 с. л. уиски
40 г краве масло
сокът от 1/2 лимон
сол на вкус

за соса пири-пири:
сокът от 1/2 лимон
30 мл зехтин
1 червена чушка
8 люти чушлета
10 г чесън на прах
сол на вкус

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Печено пиле със сос пири-пири

Пилето се разрязва откъм гърба по дължина, но без да се разделя на две половини. 


2
Печено пиле със сос пири-пири 2

След това се сплесква с ръце, така че да заприлича на пеперуда. На най-дебелите места (бутчетата) се правят по няколко разреза, за да може пилето да се опече равномерно. 


3
Печено пиле със сос пири-пири 3

В купа се смесват смачканите скилидки чесън, босилекът, червеният пипер, уискито, маслото, сокът от лимон и сол на вкус.


4
Печено пиле със сос пири-пири 4

Пилето се намазва хубаво със сместа от всички страни. Пече се на 160 градуса за 40 минути, покрито с фолио. След това се маха фолиото, температурата се вдига на 200 градуса и се оставя да се запече.


5
Печено пиле със сос пири-пири 5

Сосът се приготвя, като в съд се смесват лимоновият сок, след което бавно се добавя зехтинът и се бърка с телена бъркалка. Добавят се солта, лютата чушка, нарязана на шайби, и червената – нарязана на кубчета. 


6
Печено пиле със сос пири-пири 6

Накрая се слага чесновият прах, като се добавя бавно и се бърка постоянно, за да не стане на бучки. Изпеченото пиле се поднася със соса. 


 


Съвети: 


Препоръчително е преди да изпечете пилето, да го оставите поне 2 часа да се маринова с подправките, за да поеме всички аромати. Така става много по-вкусно. 


Сосът е подходящ за всякакво печено месо и барбекю, подхожда много на риба и скариди. Може да се съхранява до 10 дни в хладилник и с него да се подправят всякакви ястия. 


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: