Печено пиле на сол за Петровден

ТИТЛА: Експерт готвач
Дата: 02.07.2018
Печено пиле на сол за Петровден
 
Необходими продукти:
1 пиле
1 кг едра морска сол
60 г краве масло (меко)
1 скилидка чесън
кората и сокът от 1/2 лимон
лимонова мащерка

за гарнитурата:
1 кг картофи
5-6 скилидки чесън (необелени)
олио
сол и черен пипер
лимонова мащерка


Начин на приготвяне:
1
В купичка се смесват маслото, пасираната скилидка чесън, кората и сокът от лимона и мащерката.
2
С пръсти се прави джоб между кожата и гърдите на пилето и се пълни с получената маслена смес.

3
В тавичка се изсипва едрата морска сол на равномерен пласт и върху нея се слага пилето с гърдите нагоре.
4
Пече се около 1 час в предварително загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.
5
Гарнитурата се приготвя, като картофите се обелват, нарязват се на едро и се поставят в тава. Прибавят се необелените скилидки чесън (след като се изпекат и се изстискат, се получава много вкусен чеснов крем), сол, мащерка и олио. Добавя се и малко вода или зеленчуков бульон - около 300 мл.
6
Всичко се разбърква добре и се слага във фурната, да се пече, заедно с пилето. Картофите стават готови по-бързо от пилето и може да се сложат да се пекат 30 минути, след като сме сложили пилето във фурната.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


111 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: