Печени зеленчуци с майонезен сос

С вкус на есен
Източник: Бон Апети
Дата: 14.09.2024

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
2 патладжана
1 червена чушка
1 глава лук
1 люта чушка
1/4 връзка пресен кориандър
2 с. л. зехтин
сол на вкус

за майонезения сос:
120 мл зехтин
2 жълтъка
6 скилидки чесън
1 с. л. сок от лимон
1 ч. л. дижонска горчица
1 ч. л. сух кориандър
1 ч. л. сминдух
1/2 ч. л. пушен лют пипер
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Печени зеленчуци с майонезен сос
Патладжаните се белят и се нарязват на гредички. Осоляват се и се оставят да се отцедят от горчивата течност. Подсушават се.
2
Печени зеленчуци с майонезен сос 2
Чушката се разполовява и се почиства от семките. Лукът се бели и се реже на шайби. Лютата чушка се почиства от семките и се реже на ивички. Всички зеленчуци се слагат в тава и се заливат със зехтина. Посоляват се и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор, до готовност – 20–30 минути.
3
Печени зеленчуци с майонезен сос 3
След това опечената чушка се обелва, реже се на ивички и заедно с останалите зеленчуци се прехвърля в купа.
4
Печени зеленчуци с майонезен сос 4
Чесънът се обелва и се стрива в хаванче. Добавят се сухият кориандър, лютият пипер и сминдухът и всичко се разбърква.
5
Печени зеленчуци с майонезен сос 5
Жълтъците се разбъркват с горчицата и лимоновия сок. При постоянно бъркане, на тънка струя се налива зехтинът.
6
Печени зеленчуци с майонезен сос 6
Получената майонеза се смесва с чесновата паста и сол на вкус.
7
Печени зеленчуци с майонезен сос 7
Зеленчуците се овкусяват с майонезения сос.
8
Печени зеленчуци с майонезен сос 8
Салатата се сервира с наситнен пресен кориандър.



Съвет:
Ако не искате да консумирате сурови жълтъци, направете майонезата на водна баня.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

16.03.2019
Опитайте да добавите още един жълтък, още малко киселина/лимон и още малко мазнина. И разбивайте много през цялото време.
1.
Изпрати
лично съобщение

03.03.2019
Майонезата се пресече. Как да я спася?
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: