Печени яйца в „Болонезе“

Ароматни и апетитни
Източник: Бон Апети
Дата: 19.05.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
600 г смляно месо от телешка плешка
400 г смляно месо от свинска плешка
120 г бекон („Панчета“)
30 г сирене „Пармезан“
40 г краве масло
400 мл телешки бульон
100 мл прясно мляко
1 консерва домати на кубчета (400 г)
200 мл червено вино („Кианти“)
4 скилидки чесън
2 стръка стеблена целина
2 моркова
1 глава лук
4 яйца
5 г сушени манатарки
2 стръка мащерка
1 стрък босилек
2 с. л. зехтин
1 щипка индийско орехче
сол на вкус

за сервиране:
1–2 чабати
1 скилидка чесън
зехтин за мазане


Начин на приготвяне:
1
Печени яйца в „Болонезе“
Лукът, морковите, целината, чесънът и беконът се наситняват. Запържват се в зехтина и маслото, докато започнат да се карамелизират.
2
Печени яйца в „Болонезе“ 2
Добавя се смляното месо и се запържва добре, като се бърка.
3
Печени яйца в „Болонезе“ 3
Налива се виното. Оставя се да се редуцира.
4
Печени яйца в „Болонезе“ 4
Прибавят се пасираните домати, бульонът и млякото.
5
Печени яйца в „Болонезе“ 5
Пускат се стръковете мащерка и стритите манатарки. Овкусява се със сол и индийско орехче. Готви се 2–3 часа на много слаб огън. Ако е нужно, се долива малко вода.
6
Печени яйца в „Болонезе“ 6
Сосът се сипва в керамична тава. Правят се 4 гнезда, в които се чукват яйцата.
7
Печени яйца в „Болонезе“ 7
Поръсва се с настъргания пармезан и се пече 10 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
8
Печени яйца в „Болонезе“ 8
Готовото ястие се поръсва с накълцания босилек.
9
Печени яйца в „Болонезе“ 9
Хлябът се реже на филийки и се намазва със зехтин. Запича се за 7–8 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор.
10
Печени яйца в „Болонезе“ 10
Филийките се натриват с чесън и се поднасят към ястието.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

11.06.2019
Както очаквах - стана много вкусно. Внимавайте със солта!
1.
Изпрати
лично съобщение

11.05.2017
супер.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


139 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: