Печени патладжани с плънка от нахут

Ароматни и апетитни
Източник: Бон Апети
Дата: 10.09.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
4 патладжана
800 г нахут (от консерва)
4 с. л. сусамов тахан
1 домат
2 глави червен лук
3 скилидки чесън
1 с. л. мед
1 лимон
1 ч. л. кимион
1/2 ч. л. кориандър
2 яйца
1/4 връзка магданоз
60 мл зехтин „Екстра върджин“
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Печени патладжани с плънка от нахут
Патладжаните се разполовяват по дължина. По месестата част се правят малки прорези, посоляват се и се оставят за 15 минути, за да се отцеди горчивият им сок.
2
Печени патладжани с плънка от нахут 2
След това се измиват, подсушават се и се нареждат в тава. Поливат се с половината от зехтина и се пекат около 15 минути в загрята на 200 градуса фурна.
3
Печени патладжани с плънка от нахут 3
Сърцевината на изпечените патладжани се издълбава и се заделя.
4
Печени патладжани с плънка от нахут 4
Едната глава лук, две скилидки чесън и магданозът се нарязват наедро и се смилат в блендер, заедно с кимиона, кориандъра, отцедения нахут и 2 с. л. сусамов тахан.
5
Печени патладжани с плънка от нахут 5
Прибавят се останалият зехтин, сокът от 1/2 лимон, сол и черен пипер на вкус, яйцата и месестата част от патладжаните, и всичко се смила.
6
Печени патладжани с плънка от нахут 6
Патладжаните се пълнят с тази смес, по желание се поливат с малко зехтин и се пекат около 25 минути в загрята на 180 градуса фурна.
7
Печени патладжани с плънка от нахут 7
Останалите лук и чесън се наситняват и се смесват с обеления и нарязан на малки кубчета домат. Прибавят се медът и останалите сусамов тахан и лимонов сок, овкусява се със сол и черен пипер и се разбърква.
Готовите патладжани се поднасят със соса.

Подобни рецепти:
Коментари (5)
5.
Изпрати
лично съобщение

16.05.2017
Любими продукти, но крайният резултат не беше балансиран - или много плънка или много патладжани по краищата.
4.
Изпрати
лично съобщение

31.08.2015
Не ни хареса! Приготвихме я с желание, старание и любов, но като че ли доста тежък ни се стори вкуса. Соса беше доста свежарски ;)
3.
Изпрати
лично съобщение

24.08.2015
Да, Валентина.
2.
Изпрати
лично съобщение

23.08.2015
Плънката ще бъде ли подходяща за тиквички :)
1.
Изпрати
лично съобщение

09.08.2015
Нахута е любим в къщи:-) Благодаря за страхотната рецепта.Остана ми от плънка и напълних лодки от чушки, станаха също толкова вкусни,както и патладжаните.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: