Печени тиквички, пълнени с ориз и кайма

Източник: Анна
ТИТЛА: Чирак
Дата: 31.07.2016
Печени тиквички, пълнени с ориз и кайма
 
Необходими продукти:
4 средно големи тиквички
1 к. ч. ориз
500 г кайма
2 глави лук
1 морков
2 триъгълничета топено сирене
1 връзка копър
1 зеленчуков бульон
300 мл вода
50 г краве масло
сол и черен пипер на вкус
заквасена сметана за гарниране


Начин на приготвяне:
1
Тиквичките се измиват и се разполовяват по дължина. Вътрешната им част се издълбава внимателно и се запазва.
2
Оризът се сварява с малко сол и се отцежда добре от водата.

3
Каймата се подправя предварително (ако не е овкусена).
4
Едната глава лук се нарязва.
5
Половината морков се настъргва и се запържва леко в малко масло, заедно с лука.
6
След това се добавя каймата и също се запържва.
7
Слага се отцеденият ориз. Може да се налее и съвсем малко вода. Добавят се топеното сирене и малко наситнен копър.
8
Втората глава лук и другата половина от моркова се нарязват наситно и се запържват в останалото масло. Прибавя се вътрешността от тиквичките и също се запържва, до омекване на зеленчуците. След това се налива предварително разтвореният в 300 мл вода зеленчуков бульон. Добавя се останалият наситнен копър. Сместа се сипва в дълбока тава.
9
Отгоре се подреждат напълнените с кайма и ориз тиквички и ястието се пече 35 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Сервира се със заквасена сметана.



Съвети:
Добре е тавата, в която ще печете ястието да бъде с капак. Ако нямате подходящ капак може да покриете тавата с алуминиево фолио, като го отстраните 15 минути преди ястието да стане готово, за да може леко да се запече отгоре. Идеята е, ястието да се задуши, за да може тиквичките да се сготвят добре, но без да изсъхват.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
1.
Изпрати
лично съобщение

18.10.2016
Страхотна рецепта! Вкусно, лесно и бързо.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: