Печен сом със средиземноморски сос

...към който добавихме ароматен зелен ориз за гарнитура
Източник: Бон Апети
Дата: 01.07.2014

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
1 кг филе от сом без кожа
800 г цели белени домати от консерва
150 г зелени маслини без костилки
2 скилидки чесън
40 мл зехтин
1 ч.л. девесил
1/2 ч.л. захар
сол и черен пипер на вкус
зехтин за поливане

за гарнитурата:
250 г дългозърнест ориз
1 връзка копър
1 връзка магданоз
1 скилидка чесън
80 мл зехтин
1 лайм
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Печен сом със средиземноморски сос
В зехтина се запържват обелените и нарязани наедро скилидки чесън, след това се слагат маслините, девесилът и доматите, които се намачкват.
2
Печен сом със средиземноморски сос  2
Прибавя се и захарта, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя на котлона леко да се сгъсти.
3
Печен сом със средиземноморски сос  3
Рибата се нарязва на еднакви по големина парчета, подправя се със сол и черен пипер, прибавя се в соса и се полива с малко зехтин.
4
Печен сом със средиземноморски сос  4
Ястието се пече в загрята на 220 градуса с вентилатор за около 10 минути.
5
Печен сом със средиземноморски сос  5
През това време се приготвя гарнитурата. Оризът се измива и се сварява в 600 мл вода. Магданозът, копърът, чесънът, зехтинът, сокът и кората от лайма, солта и пиперът се пасират. Оризът се овкусява със зеления сос.

6
Печен сом със средиземноморски сос  6
Рибата се поднася гарнирана с ориза.
Подобни рецепти:
Коментари (10)
10.
Изпрати
лично съобщение

15.10.2019
Хареса ни съчетанието от сома и гарнитурата.
9.
Изпрати
лично съобщение

23.08.2015
Много вкусно, ефектно и лесно за приготвяне ястие! Оризът обра овациите на вечерта!
8.
Изпрати
лично съобщение

15.03.2015
Стана много вкусно и не е сложно за приготвяне.
7.
Изпрати
лично съобщение

02.08.2014
Страхотна рецепта. Сега само остава да се науча и ориз да варя:)
6.
Изпрати
лично съобщение

08.02.2014
В моя вариант бях заменила сом с толостолоб , ориза с сварена елда , а маслините с лук , стана много вкусно . Дресинга е уникален:)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: