Печен лук с чеснови крутони

Подходящ както за предястие, така и за гарнитура към печени меса
Източник: Бон Апети
Дата: 26.02.2013
Печен лук с чеснови крутони
 
Необходими продукти:
6 големи глави червен лук
2 филийки хляб
100 г синьо сирене
2 скилидки чесън
200 мл тъмен балсамов оцет
3 с. л. зехтин „Екстра върджин”
4 с. л. тъмна кафява захар „Демерара”
3 стръка мащерка
сол и черен пипер на вкус
захтин за намазване


Начин на приготвяне:
1
Печен лук с чеснови крутони

Балсамовият оцет се сипва в касерола, добавят се и 2 с. л. от захарта. Редуцира се, докато стане гъст сос.

 

 


2
Печен лук с чеснови крутони 2

Лукът се обелва и се поставя в намазнена със зехтин тава. Залива се с балсамовата редукция, поръсва се с останалата захар, сол, черен пипер и листенцата мащерка. Пече се в загрята на 180 градуса фурна, без вентилатор, за 90 минути.

 


3
Печен лук с чеснови крутони 3

Хлябът се нарязва на малки кубчета. Чесънът се прави на паста с малко сол. Крутоните се овкусяват с чесъна, сол и черен пипер и се заливат със зехтина. Пекат се, докато станат златисто кафяви и хрупкави – 10 минути.
 

4
Печен лук с чеснови крутони 4

Когато лукът е готов, се цепва на кръст отгоре. Слагат се от крутоните, притиска се, и се поставя от сиренето. След това се запича в загрята на 200 градуса фурна, без вентилатор, за 10 минути.

Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


260 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: