Печен качамак с доматен сос

Апетитна идея за постно основно
Източник: Бон Апети
Дата: 25.10.2020

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
250 г царевичен грис (за качамак)
100 г царевица (от консерва)
60 мл зехтин (+ за пържене)
2 стръка мащерка
1 с. л. хранителна мая
1 ч. л. сух чесън
сол и черен пипер на вкус

за доматения сос:
750 г смлени домати (от консерва)
100 г зелени маслини (без костилки)
3 скилидки чесън
1/2 глава лук
50 мл зехтин
1/2 ч. л. лют пушен пипер
1/2 ч. л. чипотле
1/2 ч. л. кимион
1 ч. л. захар
сол на вкус

за поръсване:
50 г печени бадеми
2 стръка босилек
1 с. л. хранителна мая


Начин на приготвяне:
1
Печен качамак с доматен сос
В тенджера се загряват около 900 мл вода, количеството е според упътването върху опаковката на царевичния грис, овкусява се със сол и зехтин и щом кипне, се изсипва царевичният грис. Бърка се, докато се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда.
2
Печен качамак с доматен сос 2
Дърпа се от котлона и се смесва с царевицата, хранителната мая, накълцаната мащерка, чесъна, сол и черен пипер на вкус. Прехвърля се в плитка тава, заравнява се и се покрива с фолио, за да не хваща кора. Охлажда се.
3
Печен качамак с доматен сос 3
След това се нарязва на квадрати и се запържва в малко зехтин, до златисто, от двете страни.
4
Печен качамак с доматен сос 4
Зехтинът за доматения сос се загрява и в него се запържват наситнените лук, чесън и маслини. Поръсват се с чипотле, пушен пипер, кимион, захар и сол.
5
Печен качамак с доматен сос 5
Разбърква се и веднага се наливат доматите. Сосът се готви на умерен огън около 15 минути, докато леко се сгъсти. Изсипва се в тава или в индивидуални форми за печене.
6
Печен качамак с доматен сос 6
Върху него се подрежда запърженият качамак. Запича се за около 10 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор.
7
Печен качамак с доматен сос 7
Бадемите се смилат и се разбъркват с хранителната мая.
8
Печен качамак с доматен сос 8
Качамакът се сервира със соса, смлените бадеми и накълцан босилек.
Подобни рецепти:
Коментари (2)
2.
Изпрати
лично съобщение

21.12.2017
Милена, хранителната мая придава на ястието умами вкус или иначе казано - вкус на добре узряло сирене (пармезан например), а всичко със сирене е по-добро. Препоръчваме ти, да готвиш качамака по-дълго време преди да го разстелиш и да го оставиш да се охлади, за да може течността да се изпари добре. Причината, да се разпада е вероятно, защото е бил една идея по-рядък. Преди да го запечем, ние също първо го пържим. Следващият път може да пробваш, да го оваляш в нишесте, преди пърженето.
1.
Изпрати
лично съобщение

19.12.2017
Направих го и като цяло е вкусно. Но! Има две слаби места в рецептата, ако може да ми обясните, защото явно нещо не правя както трябва. Първото е хранителната мая - каква роля играе тя и защо е толкова нужна? Аз нямах такава, съответно го направих без нея. Второто е, че при пържене качамакът започна да се разпада, и поради тази причина не всички парчета бяха изпържени. В интерес на истината, пърженият е по-вкусен от само сварения и запечен такъв.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


315 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: