Печен боб по провансалски

Интересна френска рецепта за печен боб
Източник: Бон Апети
Дата: 12.12.2023

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
250 г бял боб
2 глави лук
2 скилидки чесън
1 бр. карамфил
2 стръка магданоз
2 стръка мащерка
1 дафинов лист
2 люти чушлета (пеперончино)
1 ч. л. сух риган
1 ч. л. захар
800 г домати на кубчета (от консерва)
70 г сирене „Пармезан“
3 филии бял хляб
6 с. л. зехтин (+ за намазване)
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Печен боб по провансалски
Бобът се накисва в студена вода за една нощ. Измива се, залива се със студена вода и се оставя да кипне. Отцежда се и отново се залива с вода.
2
Печен боб по провансалски 2
Вари се до готовност заедно със стръковете магданоз, нарязаната наедро глава лук, дафиновия лист, карамфила и мащерката. Отцежда се, а водата от варенето се запазва.
3
Печен боб по провансалски 3
Лукът и чесънът се нарязват наситно и се запържват в 3 с.л. зехтин. Добавят се риганът, лютите чушлета и доматите.
4
Печен боб по провансалски 4
Разбърква се и се прибавя прецеденият боб. Доливат се около 600 мл от водата от варенето, сипва се и захарта.
5
Печен боб по провансалски 5
Ястието се оставя да къкри на слаб огън около 20 минути, докато сосът се сгъсти. Подправя се със сол и пипер и се прехвърля в намазана със зехтин тава.
6
Печен боб по провансалски 6
Хлябът се смила в блендер и се смесва с настъргания пармезан и около 3 с.л. зехтин. Разбърква се добре и трохите се разпределят върху боба.
7
Печен боб по провансалски 7
Ястието се пече около 30 минути в загрята фурна на 180 градуса, с вентилатор.
8
Печен боб по провансалски 8
По желание се поднася със запечена наденица.
Подобни рецепти:
Коментари (7)
7.
Изпрати
лично съобщение

06.01.2021
Много вкусно ястие , хареса ни много !
6.
Изпрати
лично съобщение

11.04.2020
Интересна и спилучлива рецепта, хареса ни!
5.
Изпрати
лично съобщение

05.04.2020
Страхотна рецепта!
4.
Изпрати
лично съобщение

23.10.2015
Много сполучлива рецепта ! Аз добавих повечко подправки, както и червени чушки. Следващият път мисля да добавя и запечен бекон (този път нямах). Накрая вместо с хлеби трохи поръсих само с магданоз :)
3.
Изпрати
лично съобщение

22.10.2015
Да, Яна, използвахме 2 консерви домати, по 400 г всяка.
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


177 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: