Пай с ябълки, десертно вино, канела и карамелизирани орехи

Източник: Kulinarendom
ТИТЛА: Чирак
Дата: 08.11.2016
Пай с ябълки, десертно вино, канела и карамелизирани орехи
 
Необходими продукти:
за масленото тесто:
180 г типово брашно
50 г кафява пудра захар
1/2 ч. л. бакпулвер
3 с. л. смлени бадеми
1 щипка сол
125 г краве масло (студено)

за плънката:
400 г подсладено кондензирано мляко
3 яйца
50 мл лимонов сок
230 г ябълки
8 с. л. червено вино „Мерло“
1 ч. л. канела
1/2 ч. л. смлян анасон
1 бучка краве масло

за топинга:
100 г орехи
9 с. л. кафява захар


Начин на приготвяне:
1
За да приготвите масленото тесто, пресейте в купа брашното с кафявата пудра захар и бакпулвера. След това сипете бадемите и солта. Добавете нарязаното на малки кубче масло и започнете да претривате сместа, само с върха на пръстите си, за да не стоплите маслото. Чукнете яйцето вътре и разбъркайте с тъп нож за масло, докато сместа не се събере на топка. Ако прецените, че сместа не е достатъчно влажна, така че да се оформи гладко тесто, може да напръскате с малко вода и тогава да дооформите. Сложете тестото върху парче прозрачно фолио, завийте го с него и притиснете, за да придобие тестото форма на диск. Приберете го в хладилник за 40 минути или докато стане достатъчно стегнато, за да може да се разточи.
2
Когато тестото вече е добре охладено, го разделете на 2 части. Разточете всяка с диаметър малко по-голям от този на формата за печене (най-добре върху хартия за печене, защото специално това тесто бързо се отпуска и след това може да ви е по-трудно да го прехвърлите във формата). Захлупете формата за печене върху тестото и обърнете заедно с хартията за печене. Най-добре е да си помогнете с тънка подложка, която да пъхнете под хартията за печене. Тя ще ви помогне при обръщането, защото трябва да е рязко. Притиснете тестото добре във формата. Надупчете го с вилица, покрийте го с прозрачно фолио и го приберете в хладилник, за да стегне отново.
3
За да приготвите пълнежа, разтопете в тиган бучката масло и добавете почистените от семките и нарязани на парченца необелени ябълки, виното и подправките, докато виното се редуцира почти изцяло, след което оставете сместа за кратко да се охлади. Изсипете кондензираното мляко в купа, сипете лимоновия сок и яйцата, и разбъркайте добре. Добавете и изстиналите ябълки и разбъркайте отново добре сместа. Изсипете я в двете подготвени форми за пай. Сложете пайовете да се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна 30-40 минути или докато плънката стегне. Когато извадите пайовете, ги оставете да изстинат малко, след което ги освободете от страничния борд, за да се охладят по-лесно.
4
За да приготвите карамелизираните орехи, сложете 5 с. л. кафява захар и орехите в съд с незалепващо покритие и загрейте. Бъркайте, докато захарта се разтопи, като орехите трябва да се добре оваляни в нея. Изсипете ги върху парче хартия за печене и ги оставете да изстинат. Нарежете ги на по-малки парчета и поръсете пая с тях.
5
Сипете 4 с. л. кафява захар в съд с незалепващо покритие на котлона и оставете на не много висока температура да се разтопи. Не бъркайте. Само въртете и разклащайте съда, докато захарта се разтопи. След това с помощта на лъжица бързо сипете карамела върху пая. Карамелът по лъжицата ще започне да стяга и може да започнете да дърпате надолу конци карамел.


Съвет:
Имайте предвид, че когато сложите пая в хладилника, тези конци ще се стопят. Така че, ако няма да поднасяте веднага пая, може да направите карамела точно преди сервиране.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: