Пай с месо и горчичено грозде

Любопитна комбинация
Източник: Бон Апети
Дата: 13.10.2017

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
500 г брашно
200 г свинска мас
5 жълтъка
1 ч. л. сол

за пълнежа:
500 г свинска плешка
500 г пилешка пържола от бут (без кожа)
500 г пилешко филе
250 г пушен бекон
3 скилидки чесън
1 глава лук
4 стръка мащерка
2 стръка салвия
2 с. л. бренди
1 ч. л. зелен пипер на зърна
кората от 1 лимон
сол на вкус

за желето:
350 мл пилешки бульон
1 пакетче желатин
сол на вкус

за гроздето:
600 г червено грозде (без семки)
100 г захар
125 мл ябълков оцет
1 скилидка чесън
2 стръка мащерка
2 дафинови листа
1 с. л. дижонска горчица
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Пай с месо и горчичено грозде
В купа се смесват брашното, солта и студената свинска мас, претрива се с ръце така, че да се получат трохи.
2
Пай с месо и горчичено грозде 2
4 жълтъка се разбиват със 110 мл студена вода, наливат се към брашното и се замесва твърдо тесто. Покрива се с фолио и се оставя да стегне в хладилник.
3
Пай с месо и горчичено грозде 3
Свинското, двата вида пилешко и беконът за плънката се нарязват на малки кубчета. Смесват се настърганият лук и нарязаните на ситно чесън, мащерка и салвия. Овкусява се с настърганата лимонова кора, счукания зелен пипер, брендито и сол.
4
Пай с месо и горчичено грозде 4
Тестото се разточва на две кори. С едната се покриват дъното и стените на форма за торта с диаметър 23 см. Слага се цялата плънка.
5
Пай с месо и горчичено грозде 5
Покрива се с втората тестена кора, като краищата се притискат с вилица, за да се залепят по-добре. В нея се изрязват няколко дупки. Намазва се останалия жълтък, разбит с малко вода.
6
Пай с месо и горчичено грозде 6
Пече се 20–30 минути в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, докато придобие златиста повърхност. След това температурата се намалява на 170 градуса и паят се допича за 1 час. Охлажда се.
7
Пай с месо и горчичено грозде 7
Бульонът за желето се загрява леко и се посолява. Желатинът се накисва в 50 мл студена вода, когато набъбне се загрява в микровълнова фурна или на водна баня, излива се в бульона и се разбърква.
8
Пай с месо и горчичено грозде 8
В дупките на охладения пай се налива бульонът с желатина и се оставя в хладилник, за да стегне.
9
Пай с месо и горчичено грозде 9
В съд се смесват ябълковият оцет, захарта, дафиновите листа, мащерката, смачканата скилидка чесън, горчицата и сол на вкус. Загряват се на умерен огън, за да се разтвори захарта.
10
Пай с месо и горчичено грозде 10
Слага се и гроздето, готви се 5–10 минути и се оставя да се охлади в сместа.
11
Пай с месо и горчичено грозде 11
Паят се сервира с гроздето.


Съвет:
Образувалата се при печенето течност в пая се отцежда през дупките.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: