Пай с круши и бадеми

В този десерт ще откриете хармониращи вкусове, различна консистенция и деликатни аромати
Източник: Бон Апети
Дата: 16.09.2019

Зареждане на видео рецептата ...

 
Необходими продукти:
за тестото:
340 г брашно
2 яйца
90 г пудра захар
150 г краве масло
1 щипка сол

за тарта:
3 круши
50 г пудра захар
1/2 пакетче ванилия
3 с. л. конфитюр от кайсии

за плънката:
2 яйца (размер XL)
145 г пудра захар
30 г брашно
150 краве масло
1/2 пакетче ванилия
140 г смлени печени бадеми
кората от 1 лимон

Бон Апети препоръчва:

Начин на приготвяне:
1
Пай с круши и бадеми

В блендер се слагат всички сухи съставки за тестото – брашно, сол и захар. Добавя се маслото (трябва да е студено), нарязано на кубчета. Разбива се и когато се образуват трохи, се слагат яйцата. Отново се разбива. Оформя се тесто, завива се във фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник поне за 1 час.

 


2
Пай с круши и бадеми 2

След това тестото се разточва и се слага във форма за тарт с подвижно дъно. Оставя се да се охлади за 20 минути.

 


3
Пай с круши и бадеми 3

Крушите се обелват и се разделят надве по дължина, семките се отстраняват.

 


4
Пай с круши и бадеми 4

В касерола се слага захарта за тарта, заедно с ванилията и крушите. Сипва се вода колкото да покрие плодовете. След това крушите се отстраняват. (Това се прави, само да се премери колко вода трябва.) Водата се кипва и се оставя да ври 5 минути. Слагат се крушите, похлупват се и се дърпат от огъня, оставят се да се пошират за 5–10 минути.

 


5
Пай с круши и бадеми 5

Маслото за плънката се разбива с миксер до кремообразна смес заедно със захарта и ванилията. Яйцата се разбиват и се смесват с бадемите, лимоновата кора и брашното.

 


6
Пай с круши и бадеми 6

Двете смеси за плънката се комбинират и се разбъркват, трябва да се получи хомогенна маса.

 


7
Пай с круши и бадеми 7

Върху тестото се слага хартия за печене с морска сол и се пече за 10 минути в загрята на 190 градуса фурна, с вентилатор. След това солта и пергамента се отстранява и се пече за още 5 минути.

 


8
Пай с круши и бадеми 8

Изпеченият блат се намазва с 1/4 от плънката. Отгоре се подреждат крушите с разреза надолу и между тях се разпределя останалата плънка. Пече се в загрята на 180 градус фурна,  с вентилатор, за 40 минути.

 


9
Пай с круши и бадеми 9

След като паят се извади от фурната, крушите се намазват със загрятия кайсиев конфитюр.





Съвет: Ако ви остане от тестото, го приберете в хладилник. Там ще запази качествата си за 2-3 седмици.  Ако е във фризер, може да издържи и 2 месеца.

 


Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

01.01.2021
Много е вкусно!!!
2.
Изпрати
лично съобщение

01.11.2014
И с ябълки но по-тънки парчета се получи чудесен, от тези жълтите с малко черни точки, много са сладки :)
1.
Изпрати
лично съобщение

13.01.2014
много любим десерт, често замествам бадемите с орехи и се получава също много добре!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


284 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: