Патладжанен пай с чушки

Източник: Бон Апети
Дата: 07.07.2004
Патладжанен пай с чушки
 
Необходими продукти:
3 патладжана (500 г)
1 голяма глава лук
4 с. л. олио
1 зелена чушка
1 червена чушка
3–4 скилидки чесън
200–250 г домати
6–7 листа пресен босилек (1 ч. л. сух)
1/2 ч. л. сух риган
2 яйца
100 г кашкавал
1 пакетче суха мая
1/2 ч. л. сол
2–2 1/2 ч. ч. брашно
2 яйца
1 ч. л. пчелен мед
5 с. л. маргарин


Начин на приготвяне:
1
Патладжанен пай с чушки
Патладжаните се нарязват на кръгчета, поръсват се със сол и се оставят да се изцедят. След това се изплакват от солта и се нарязват на дребни кубчета. Чушките се почистват, нарязват се на кубчета, чесънът и лукът се режат наедро, а доматите – надребно.
2
Патладжанен пай с чушки 2
Лукът се поставя в по-дълбок, намаслен с олиото тиган и се запържва до златисто за около 5 минути. При зачервилия се лук се изсипват останалите зеленчуци, като чушките и чесънът се пържат 1 минута, добавят се доматите и патладжаните и се посолява. Задушава се на тих огън под капак 15–20 минути, ароматизира се с накълцаните листа босилек и ригана и се оставя да изстине.
3
Патладжанен пай с чушки 3
Яйцата се разбиват, разбъркват се с настъргания кашкавал и след това с изстиналите зеленчуци.
4
Патладжанен пай с чушки 4
Маята се изсипва в подходящ съд, залива се с 2–3 с. л. хладка вода, посолява се и се изсипва 1/3 от брашното. Разбива се и едно по едно се добавят яйцата. Слага се медът, постепенно се добавят останалото брашно и размекнатият маргарин и се разбърква с дървена бъркалка. Полученото лепкаво тесто отпочива покрито около час – час и половина в хладилник.
5
Патладжанен пай с чушки 5
От тестото се разточват две кори, като при всяко разточване се добавя брашно. Едната се поставя в предварително намаслена и набрашнена форма с отделящо се дъно (24–26 см), така че част от тестото да остане да виси отвън. Върху нея се изсипва плънката и се затваря с втората кора, която е с по-малък диаметър от първата. Тестото, което виси отстрани, се завива навътре и се притиска, за да се оформи ръб. Пече се 30 минути на 180 градуса.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


112 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: