Патешко магре със сос от ябълки

Из менюто на готвачите на 'Титаник'
Източник: Бон Апети
Дата: 26.12.2011
Патешко магре със сос от ябълки
 
Необходими продукти:
4 бр. патешко магре
60 мл сайдер
2 с. л. кафява захар
8 стръка прясна мащерка
морска сол и пипер меланж на вкус

за ябълковия сос:
2 зелени ябълки
3 шалота
1 ч. л. захар
1 ч. л. ябълков оцет
1 с. л. краве масло

за ориза:
200 г ориз “Басмати”
1 глава лук
1 скилидка чесън
50 г тъмни стафиди
400 мл пилешки бульон
1 с. л. краве масло
2 с. л. олио
2 дафинови листа
1 ч. л. куркума
1/2 ч. л. пипер меланж
морска сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Патешко магре със сос от ябълки

Лукът и чесънът за ориза се нарязват наситно. Задушават се в маслото и олиото, докато омекнат. Към тях се прибавя измитият ориз и се запържва за кратко. Слагат се дафиновият лист, куркумата, стафидите, пипера меланж и сол. Налива се бульона, поставя се капак и се задушава 15 минути на слаб огън, след което се отстранява от котлона (без да се маха капака) и престоява още 10 минути.


2
Патешко магре със сос от ябълки  2

Шалотът се нарязва наситно и се задушава в маслото докато омекне. Слагат се ябълките, нарязани на кубчета и се задушават. Поръсва се захарта и се оставя докато се карамелизира.


3
Патешко магре със сос от ябълки  3

Прибавя се оцета и се задушава докато ябълките омекнат. Когато сместа е готова, се намачква леко с вилица.


4
Патешко магре със сос от ябълки  4

Върху кожата на месото се правят диагонални разрези. От мащерката, морска сол и пипер меланж се прави смес, с която се натърква месото.


5
Патешко магре със сос от ябълки  5

В студен тиган се поставя месото с кожата надолу и се нагрява. Обръща се от другата страна за кратко и после пак се връща от страната на кожата. Мазнината, която се отделя се отцежда. Налива се сайдера и се поръсва кафявата захар.


6
Патешко магре със сос от ябълки  6

Месото се глазира и се поставя в загрята на 200 градуса фурна за 8–10 минути. Патешкото филе, трябва да е с розов цвят. След като се извади от фурната се оставя да почине 4–5 минути. След това се нарязва и се поднася заедно със соса и ароматния ориз.


Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


117 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: