Патешко магре с 5 подправки и смокинов сос

...и гарнитура от хрупкава рукула с дресинг
Източник: Бон Апети
Дата: 08.02.2012
Патешко магре с 5 подправки и смокинов сос
 
Необходими продукти:
2 бр. патешко магре с кожа
2 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

за подправката:
1 ч. л. карамфил
1/2 ч. л. канела
1 ч. л. смлян звезден анасон
1 ч. л. семена от фенел (копър)
1 ч. л. китайски пипер

за соса:
100 г сушени смокини
1 ч. ч. кафе „Еспресо” (горещо)
2 с. л. захар
2 с. л. мед
200 мл порто
1 с. л. краве масло

за гарнитурата:
1 връзка рукола
2 с. л. зехтин
2 с. л. балсамов оцет
сол на вкус


Начин на приготвяне:
1
Патешко магре с 5 подправки и смокинов сос

Смокините се разрязват на две и се накисват в горещото кафе.


2
Патешко магре с 5 подправки и смокинов сос 2

Патешкото филе се почиства и оформя. В кожата се правят прорези под формата на ромб.


3
Патешко магре с 5 подправки и смокинов сос 3

В касарола се сипват захарта и медът за соса и се загряват. След като захарта започне да се карамелизира, се добавя маслото. Когато се разтопи, се слагат  смокините. Налива се виното и се оставя да къкри на слаб огън, докато се сгъсти и смокините омекнат.


4
Патешко магре с 5 подправки и смокинов сос 4

Всички продукти за подправката се смесват и стриват.


5
Патешко магре с 5 подправки и смокинов сос 5

Месото се овкусява със сол, пипер и подправката.


6
Патешко магре с 5 подправки и смокинов сос 6

В тиган с дебело дъно, се загрява зехтин и в него се слага филето с кожата надолу. След като се запържи се обръща и от другата страна. Прехвърля се в тавичка с кожата нагоре и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, за 8–10 минути.


7
Патешко магре с 5 подправки и смокинов сос 7

Месото се вади и се оставя да почине за малко, след това се нарязва на филии.


8
Патешко магре с 5 подправки и смокинов сос 8

Руколата се измива, подсушава се и се накъсва. Овкусява се със зехтина, балсамовия оцет и сол.

9
Патешко магре с 5 подправки и смокинов сос 9

Месото се подрежда в чиния, отстрани се слага от руколата и се полива със соса.

Подобни рецепти:
Коментари (3)
3.
Изпрати
лично съобщение

25.02.2020
Гарнитурата е малко видоизменена, но месото стана .... страхотно!
2.
Изпрати
лично съобщение

23.01.2020
Страхотна рецепта , много е вкусно.
1.
Изпрати
лично съобщение

07.11.2019
Едно от любимите ми ястия. Поздравления!
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


127 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: