Патешки гърди върху чипс от ябълки и гъби и грозде в червен винен сос

Източник: Бон Апети
Дата: 27.04.2010
Патешки гърди върху чипс от ябълки и гъби и грозде в червен винен сос
 
Необходими продукти:
280 г патешки гърди (с кожа)
3–4 култивирани печурки
1 зелена ябълка
50 г глава целина
50 г сладък картоф (батат)
3–4 зърна червено грозде
20 г краве масло
3–4 зърна бяло грозде
40–50 мл червен винен сос
мазнина за пържене
сол и черен пипер на вкус
1 скилидка чесън
1 стрък прясна мащерка
1/2 глава червен лук
1/2 бутилка червено вино
500 мл бульон (телешки, патешки или пилешки)
сол и черен пипер на вкус
стръкове див лук


Начин на приготвяне:
1
Патешки гърди върху чипс от ябълки и гъби и грозде в червен винен сос
Дълбок тиган се поставя на огъня, за да се загрее мазнината много добре. Овкусява се със сол и черен пипер и се поставят патешките гърди, за да се запържат, като се започне откъм кожата. Месото се пържи по 2–3 минути от всяка страна, за да се запечата. Тиганът се оттегля от огъня и филето се пече 8–10 минути във фурна на 180–190 градуса до степен средно изпечено.
2
Патешки гърди върху чипс от ябълки и гъби и грозде в червен винен сос 2
В мазнината, която е останала в тигана, се приготвя сосът. Пуска се нарязаната на филийки скилидка чесън, мащерката и червеният лук, нарязан на полумесеци, за да се запържат до златисто. Налива се виното и огънят се намалява. Когато изври почти 2/3 от виното, се налива бульонът. Сосът трябва да изври повече от 2/3. Ако не е достатъчно гъст и плътен, след редукцията може да се сгъсти с малко брашно. Когато е готов, се овкусява със сол и черен пипер.Гъбите се нарязват на тънки филийки и се пържат в маслена баня, докато станат хрупкави. Изваждат се върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Ябълката се измива и се нарязва на кръгчета с дебелина 1– 1,5 мм, които се пържат както гъбите и също се оставят да се отцедят.
3
Патешки гърди върху чипс от ябълки и гъби и грозде в червен винен сос 3
Целината и картофът се белят и се нарязват на дълги тънки пръчици с дължина 5–6 см. Бланшират се в подсолена вряща вода, докато поомекнат. Отцеждат се от водата и се запържват в половината от маслото. Зърната грозде се нарязват на половинки, а семките се отстраняват. Запържват се в останалото масло за около 1 минута и се заливат с вече готовия винен сос.
 

4
Патешки гърди върху чипс от ябълки и гъби и грозде в червен винен сос 4
Готовото месо се изважда от фурната и се оставя 2–3 минути да се охлади. Нарязва се на тънки ивици по дължина, за да може след това да се подреди като ветрило. В средата на голяма чиния за сервиране се оформя като хълмче чипсът от ябълка. Патешките гърди се подреждат около него ветрилообразно. От едната страна се поставят целината и картофите, а от другата – гъбите. Месото се залива с винения сос и се украсява със стръкове див лук.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


139 ДУШИ ОНЛАЙН
БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: