1 патица (2,5 кг или 2 броя патешки гърди и 2 бр. кр
1 морков
3 стръка селъри
1 глава лук
2 скилидки чесън
за муса:
350 г тиква (небелена)
75 мл пилешки бульон
50 мл животинска сметана
2 с. л. зехтин „Екстра върджин”
10 г желатин
сол и черен пипер на вкус
за соса „Бигарад“:
2 бр. патешки крица (300 г)
350 мл пилешки бульон
1 лимон
3 портокала
45 г кафява захар
3 с. л. червен винен оцет
2 с. л. зехтин „Екстра върджин”
сол и черен пипер на вкус
Тиквата се обелва и се нарязва на кубчета. Слага се в купа, овкусява се със зехтина, сол и черен пипер. Разбърква се и се прехвърля в тава. Покрива се с алуминиево фолио и се пече в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор, до омекване – около 50 минути. После се пюрира, добавят се сметаната и бульонът. Слага се желатинът, предварително накиснат в малко вода и след това разтопен на водна баня. Сместа се разпределя във форми за брюле, които се поставят в хладилник поне за 2–3 часа.
Патицата се нарязва на порции. (От бутчетата можете да направите „Касуле”, а от фенера – супа. Крилцата ще се ползват за соса). Част от мазнината на гърдите се отделя, с нож се оформят ромбове върху кожата.
Двата портокала за соса се обелват, сокът се изстисква, а корите се запазват. Третият портокал се филетира, филетата се запазват. Лимонът също се изстисква.
Зехтинът за соса се загрява и в него се запържват крилцата от всички страни. Деглазира се със сокът от двата портокала и лимона.
В касерола се сипват оцетът и захарта и се готви на слаб огън, докато захарта се карамелизира.
Добавят се крилцата, заедно със сока от цитрусите. Готви се още 3–4 минути. Налива се бульонът и се готви на слаб огън, докато се получи гъст сос. Прецежда се.
Портокаловите кори се нарязват на тънки ивици и се бланшират три пъти във вода, като след всяко бланширане се обливат със студена. След това се сипват в соса, заедно с филетата от третия портокал и съдът се сваля от огъня. Овкусява се със сол и черен пипер.
Морковът, селърито, лукът и чесънът се нарязват наедро и се слагат в тава.
Патешкото магре се слага в студен тиган с кожата надолу. Пече се, докато получи хрупкав загар (междувременно се маха от мазнината, ако се е отделила много). Обръща се и се запържва за 3–4 минути.
След това се слага в тавата със зеленчуците. Овкусява се със сол и черен пипер, поръсва се с отделената мазнина и се пече за 8 минути в загрята на 180 градуса фурна. (Зеленчуците се слагат, само за да ароматизират месото, после не се използват).
Патешкото се оставя да почине и след това се нарязва.
Сервира се с муса и соса.