Патешки бутчета с портокалов сос и боровинки

Източник: Tsveta Uzunova
ТИТЛА: Чирак
Дата: 28.11.2016
Патешки бутчета с портокалов сос и боровинки
 
Необходими продукти:
8 патешки бутчета
2 стръка розмарин
3-4 с. л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

за глазурата:
150 мл сок от портокал
2 с. л. мед
2 с. л. соев сос
1 с. л. кленов сироп
1 с. л. балсамов оцет
1 щипка лют червен пипер

за портокаловия сос:
150-200 мл сок от портокал
1 с. л. мед
2 с. л. коняк
50 мл червено вино
150 мл пилешки бульон
250 г боровинки (или горски плодове)
2 с. л. царевично нишесте за сгъстяване
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
1
Натъркваме бутчетата със зехтина и подправките, като ги втриваме добре в кожата. Подреждаме ги в тава. На дъното на тавата сипваме малко вода. Покриваме плътно с алуминиево фолио. Печем в предварително загрята фурна, първоначално на 200 градуса, след което намаляваме на 180. Времето за печене е около час и половина.
2
Приготвяме глазура от посочените продукти, като ги слагаме в касерола. След като течността леко се редуцира, изключваме котлона и оставяме за кратко, леко да изстине. Намазваме с готварска четка всяко от бутчетата. Връщаме отново във фурната и печем с вентилатор до зачервяване.
3
Портокаловият сос се приготвя по същият начин. Смесват се всички продукти и се оставят да къкрят на котлона 5-6 минути. Слагат се плодовете и след още 5 минути течността се сгъстява с царевичното нишесте, разтворено в малко студена вода.
4
Патешките бутчета се гарнират с портокалово-боровинковият сос. Може да се добави картофено пюре или ориз.


Съвети:
Вместо пилешки бульон, аз използвах соса, който се беше отделил при печенето на бутчетата, като преди това отстраних мазнината, която беше изплувала отгоре.

Използвах замразени плодове.
Подобни рецепти:
Коментари (0)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: