Пататник

Източник: Яна
ТИТЛА: Чирак
Дата: 29.01.2014
Пататник
 
Необходими продукти:
около 1 и 1/2 чаша брашно
около 100 - 150мл вода
1 с. л. сол
1 с. л. олио

за плънката:
800 - 1000 г картофи
2 глави кромид лук
2 с. л. краве масло
1 яйце
джоджен


Начин на приготвяне:
1
Пататник
В купичка смесвате брашното, водата и солта. След това добавяте олиото (то ще ви помогне да не ви се късат корите) и замесвате тесто. По ваша преценка, може да оставите меко тестото, но трябва да поръсвате кората с повече брашно при точене, а ако замесите по твърдо тесто, точенето ще ви е доста по- трудно, но ще имате "здрави" кори. Нека не ви притеснява несполуката при точенето на корите, аз също съм се научила доста трудно. Не се отказвайте. За приготвянето на пататника трябва едната кора да е с по- голям диаметър от другата, за да може да излезне извън тавата.
2
Пататник 2
След като сте разточили корите, измивате, обелвате и рендосвате на едро картофите. В дълбока купа смесвате картофите, нарязаният кромид лук, солта, яйцето и джоджена.
3
Пататник 3
Предварително загрявате тавата на печката, след това поставяте кората с по- голям диаметър за основа, крайчетата на кората трябва да излизат извън тавата, добавяте и разпределяте равномерно плънката. Отгоре разполагате и втората кора, загъвайки първата върху нея.
4
Пататник 4
Пататникът се пече на бавен огън, добре е да поглеждате основата с един нож, за да се убедите в изпичането на долната кора. За обръщането на пататника аз използвам кръг, ако нямате в къщи такова дърводелско творение, може и да използвате по-голяма тава. Когато се учех да правя пататник, признавам си обръщането на родопското ястие ме затрудняваше повече, отколкото точенето на корите.
Подобни рецепти:
Коментари (1)
Вашият e-mail*:
E-mail на получателя*:
Код за сигурност*:


БЮЛЕТИН
Абонирайте се за седмичния бюлетин на Бон Апети и получавайте най-новите рецепти и новини
E-mail: